Уряду Арсенія Яценюка не залишається нічого іншого, крім як економити на населенні, обмежуючи споживання електроенергії, гарячої води та опалення, пише економічний експерт Олександр Охріменко в авторській колонці на порталі «Коментарі». Цілком ймовірно, зазначає він, що гарячої води українці нинішньої зими зовсім не побачать. За словами глави Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг, Сергія Дунайла, повне припинення подачі гарячої води дозволить заощадити 2,4 млрд кубометрів газу. Крім того, тепер нормативною буде вважатися температура у квартирі в 16 градусів тепла, і відповідним чином буде зменшена температура води, що подається в батареї.

Однак ніхто з відповідальних чиновників навіть не заїкається про зниження тарифів за такі «послуги», пише Охріменко. Швидше навпаки, тарифи, як і передбачалося ще навесні, підвищать, і практично напевне українці будуть змушені платити повну вартість опалення та постачання гарячої води, отримуючи холодні батареї і воду з перебоями.

У країні не вистачає не тільки газу, який «Газпром» перестав постачати через демонстративну відмову «Нафтогазу» платити за своїми боргами, але й електроенергії - через відсутність запасів вугілля на електростанціях. Майже 75% усього вугілля видобувається на Донбасі, де зараз йдуть бойові дії, частина шахт уже не працюють, а ті, які продовжують видобуток, не можуть доставити паливо споживачам - у ході боїв,що тривають уже п'ять місяців, сильно пошкоджена залізнична інфраструктура.

Кабмін Яценюка відтягував вирішення проблеми до останнього моменту і тепер змушений гасити пожежу, підкреслює Охріменко. Нинішній уряд обрав найпростіший шлях - заощадити за рахунок населення, задерши комунальні тарифи і натомість відключивши гарячу воду і ввівши віялові відключення електроенергії. Замість цього уряду варто було би продовжити виконання програми енергоефективності, розробленої фінансово-економічним блоком попереднього Кабміну під керівництвом першого віце-прем'єра Сергія Арбузова. Тільки минулого року завдяки впровадженню заходів економії Україні вдалося знизити енергоспоживання на 4,3 млрд кубометрів - майже вдвічі більше, ніж дасть плановане цього року повне відключення постачання гарячої води по всій країні. Однак нинішня влада ще в лютому, не проводячи ніякого аналізу, просто оголосила всі починання попередньої влади хибними і зупинили їх фінансування, резюмує економіст.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216