Автори законопроекту «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» сподіваються, що Верховна Рада завтра, 16 вересня, ухвалить цей документ. Про це, як передає кореспондент Forum'у, вони заявили на прес-конференції.

За словами одного з розробників документа, народного депутата України Ірини Геращенко, в рамках нового закону буде створено єдиний реєстр внутрішньо переміщених громадян, який значно спростить такі питання, як реєстрація людей за новим місцем проживання, видачу нових документів замість втрачених або відсутніх, спростить доступ до належних соціальних виплат і гарантій.

Крім того, за словами Геращенко, ухвалення законопроекту дозволить діяти уряду України з надання практичної допомоги вимушеним переселенцям.

«Зараз, наприклад, уряд готовий розглянути питання про виплати компенсацій внутрішньо переселеним громадянам на часткову оплату орендованого житла. Це буде близько 800 гривень за місяць на людину. Але для того, щоб ці гроші стали виплачуватися, дії уряду мають бути підкріплені відповідним законом», - пояснила народний депутат.

За її словами, ухвалення законопроекту звільнить від мита під час перетинання кордону гуманітарні вантажі, що відправляються в Україну міжнародними громадськими організаціями.

Згідно з даними, які озвучили на презентації законопроекту його розробники, кількість внутрішньо переміщених осіб із зони проведення АТО та Криму вже перевищила 271,7 тисяч осіб. Приблизна матеріальна шкода, заподіяна Україні внаслідок бойових дій на сході країни, як мінімум, становить 12 млрд гривень.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

113