НБУ своїми жорсткими адміністративними заходами і низкою непрофесійних кроків спровокував появу та розвиток в Україні двох валютних ринків - офіційного і неофіційного, «чорного». Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, пише «Взгляд».

«Дивіться: в обмінниках банків значиться курс 12,9 грн/дол., але там доларів не купити. Це офіційний курс - той, який регулятор змушує банки тримати. Але він - несправжній, уявний. Тому і немає в банках валюти - вони не продають її за заниженим курсом. Якщо вам потрібні долари, вам доводиться йти до спекулянтів і купувати там - за курсом, який вищий від банківського більш ніж на гривню. Це величезний розрив між курсами, як і між цими двома ринками. Якщо він збережеться, буде катастрофа для всього фінансового сектору. Необхідно зближувати ці два світи - офіційний і чорний ринки валют. Свого часу Ющенко зміг це зробити - після розгулу валютних спекулянтів у лихі 90-ті. Він поступово зблизив курси валют і злив ринки в один. Чорним валютникам стало нічого робити. Потім нова команда влади зуміла міцно притиснути решту валютних спекулянтів, їхній ринок майже зник», - зазначив експерт.

За його словами, зараз багато дій НБУ лише розігрівають ринок спекулянтів.

«Це і рефінансування, що проводилося навесні, і адміністративні тиски та обмеження. І, нарешті, - недавнє, буквально сьогоднішнє рішення повернути валютні кредити. У нинішній ситуації робити цього категорично не можна. Почнеться знову доларизація економіки, бізнесу. А це - найвдаліший час для валютників.

Не думаю, що НБУ працює у зв'язці зі спекулянтами. Скоріше, всі ці дії - результат непрофесіоналізму та нескоординованості. Втім, не виключаю і присутність людського фактора. Можливо, є в НБУ окремі співробітники, яким якраз вигідний хаос на валютному ринку і процвітання чорних спекулянтів», - сказав Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

542