Кабінет Міністрів України прийняв рішення надати пораненим учасникам антитерористичної операції на сході України право на позачергове протезування коштом державного бюджету.

Про це сказала міністр соціальної політики Людмила Денісова на брифінгу, повідомляє прес-служба міністерства.

Згідно з повідомленням на ці цілі буде виділено додатково 279 мільйонів гривень.

Міністр також наголосила, що право на безкоштовне протезування учасники АТО матимуть незалежно від встановлення їм інвалідності, оскільки це передбачено змінами до порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, схвалених урядом.

«Багато хто з поранених воїнів не хоче встановлення інвалідності, адже це не дозволить їм надалі служити в армії. Такі бійці зможуть отримати протез від держави незалежно від того, чи встановлена їм інвалідність», - пояснила Денисова.

Разом із тим вона підкреслила, що вартість протезів для учасників АТО не обмежена певною сумою.

«Держава сплатить за той протез, який потрібен конкретній людині. У разі, якщо виготовити такий протез в Україні неможливо, людина буде протезуватися за кордоном. Міністерство соціальної політики розробило відповідне рішення», - сказала міністр.

За оперативними даними МОЗ, тяжкі поранення і травми отримали понад 3000 людей. Більшість із них потребуватимуть протезування та забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації. Але остаточну кількість тих, хто потребуватиме соціального захисту, можна буде визначити після проведення повного лікування та медичної реабілітації постраждалих учасників АТО.

Як повідомляв ForUm, процедуру оформлення протезування потерпілих під час АТО спростили.

Нагадаємо, Міністерство оборони заявляє, що його госпіталі повністю забезпечені ліками.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом