Учасник тристоронньої контактної групи «Україна - ЄС - Росія» другий президент України Леонід Кучма вважає, що повернення миру на сході країни - це тривалий процес, але потрібно зробити все можливе для реалізації Мінського протоколу щодо врегулювання ситуації.

«Усі в світі та Україні розуміють, що це процес не одного тижня, кажучи по-російськи - довгограюча платівка... Наш сусід не хоче бачити Україну стабільною. Тому сподіватися на те, що завтра буде мир, не потрібно. Але ми повинні робити все для того, щоб усі 12 пунктів, практично декларація, були виконані», - заявив Кучма журналістам у рамках 11-ї щорічної конференції «Ялтинська європейська стратегія» (YES) у п'ятницю, 12 вересня, в Києві.

Екс-президент додав, що якщо б не вірив у перспективу мирного розв’язання ситуації на сході України, то не займався б цими питаннями, повідомляє «Інтерфакс-Україна»

Щодо ситуації на кордоні та ходу виконання домовленостей з російського боку Кучма зауважив: «Ніхто не відводить (свої збройні формування): ні Україна, ні ДНР, ні ЛНР, ні Росія практично».

На його переконання, стабільність в Україні найближчим часом можлива лише за однієї умови - «якщо ми візьмемо під контроль кордон». «Якщо буде кордон України під контролем місії ОБСЄ, тоді ми можемо сподіватися, що не буде таких рухів: Росія однією дорогою 10 танків вивела, а іншою дорогою танків 20 завела. Тому передусім на цьому треба наполягати», - упевнений другий президент України.

Як повідомляв ForUm, 5 вересня в Мінську на переговорах контактної групи між представниками України, самопроголошених ДНР та ЛНР з участю ОБСЄ підписано протокол про припинення вогню на Донбасі з 18:00 того ж дня.

Того ж дня Президент України Петро Порошенко віддав наказ начальникові Генерального штабу Збройних сил України припинити вогонь на Донбасі починаючи з 18:00 5 вересня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом