«Стіна» на кордоні не повинна бути між Україною та Україною. Таку думку висловив ForUm'y політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко, коментуючи оголошення уряду про запуск проекту під назвою «Стіна» для зміцнення українсько-російського кордону.

«Така "Стіна" означає, що нас привчають до наявності якогось кордону між Україною і не Україною. Будувати треба. І бажано, щоб ця стіна була між Україною і Росією, а не між Україною і Україною», - зазначив Небоженко.

При цьому експерт висловив думку, що майбутні прикордонні споруди покликані захистити країну від контрабандистів, а не танків.

«Те, що я бачив як проект «Стіни» - це не стіна, а просто демаркаційна лінія з певним ускладненням для контрабандистів. Не для танків, спецназу і так далі. Вона навряд чи зможе стати фортифікаційною спорудою - тобто глибоко ешелонованим, броньованим, зі спеціальними приміщеннями і бліндажами», - сказав експерт.

Також, на думку Небоженка, фінансування для проекту «Стіна» буде виділено з коштів міжнародної допомоги Україні.

«Кошти будуть міжнародні. І не думаю, що там буде вкрадено багато грошей, тому що це будівництво буде під міжнародним контролем. 500 мільйонів євро, які виділяє нам Німеччина - з цих грошей і буде будівництво», - висловив думку експерт.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк анонсував запуск проекту під назвою «Стіна» для зміцнення українсько-російського кордону.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

98