Офіційне ухвалення нових санкцій Європейського Союзу щодо Росії буде здійснено шляхом письмової процедури в понеділок, 8 вересня.

Про це йдеться у спільному листі президента Європейської Ради Германа Ван Ромпея і президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу щодо обмежувальних заходів стосовно Росії, повідомляє «УНІАН».

«Ми хочемо повідомити вам про нові вжиті заходи щодо імплементації висновку спеціальної Європейської Ради від 30 серпня, в якому Європейська Рада доручила Європейській комісії терміново здійснити підготовчу роботу, разом з Європейською службою зовнішньої дії, і протягом тижня надати пропозиції для розгляду з метою посилення обмежувальних заходів ЄС у зв'язку з діями Росії, які дестабілізують східну Україну», - йдеться в листі.

Як зазначають Ромпей і Баррозу, 3 вересня, згідно з дорученням Європейської Ради, Єврокомісія та Європейська служба зовнішньої дії представила COREPER (Комітету постійних представників - Ред.) низку посилених заходів, пов'язаних із доступом до ринку капіталів, оборони, товарами подвійного призначення і чутливими технологіями. Крім того, було презентовано новий список осіб, який включає нове «керівництво» на Донбасі, «уряд Криму», а також росіян, які приймають рішення, та олігархів.

«Вибір та оцінка розглянутих варіантів для другого раунду економічних санкцій проводилися згідно з тими ж критеріями (ефективність, витрати/переваги, баланс між секторами та державами-членами, міжнародна координація, оборотність/розширюваність, правова захищеність/легкість впровадження), які спрямовували роботу над попереднім пакетом обмежувальних заходів», - зазначили в заяві.

Крім цього, президент ЄС та президент Єврокомісії наголосили, що узгоджений у липні пакет заходів був сформований з можливістю його збільшення у разі необхідності відповідно з можливими градаціями дій в чотирьох сферах: ринок капіталу, оборона, товари подвійного призначення і чутливі технології. Новий пакет обмежувальних заходів надасть ЄС ефективний інструмент, який дозволить відповісти протягом короткого проміжку часу.

«Він підвищить ефективність уже запроваджених заходів. Крім іншого, це також зміцнить принцип, згідно з яким санкції ЄС спрямовані на сприяння зміні курсу дій Росії в Україні», - йдеться в заяві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34