Повноваження Леоніда Кучми на переговорах у Мінську повинні бути затверджені Кабінетом Міністрів і Радою національної безпеки та оборони, при цьому підписані ним документи не повинні затверджуватися у Верховній Раді.

Таку думку Forum'у висловив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, народний депутат Геннадій Москаль.

Підписання документів з так званими ЛНР і ДНР, на думку Москаля, є непрямим їх визнанням. «Це так. Адже вони учасники переговорного процесу в Мінську. Їх уже сьогодні визнає Леонід Кучма, який нібито при владі не перебуває, визнає їх ОБСЄ, визнає їх пан Зурабов. Припинення вогню не означає, що вони складуть зброю, піднімуть руки і залишать територію Луганської та Донецької областей», - заявив він.

«Щоб не вийшло, що, скориставшись припиненням вогню, ці так звані ЛНР і ДНР об'єднаються в Малоросію, призначать вибори, парламент, президента, як це робили Придністров'я, Абхазія, Карабах. План дій майже у всіх однаковий. А потім їх визнає Нікарагуа, Венесуела, Куба, Росія та інші. Тоді вже з ними воювати буде важко. Вони претендують на територіальну цілісність, не складуть зброю. Це може стати замороженим конфліктом. Що тоді ми з ними будемо робити, хто мені скаже?» - зазначив він.

Він також вважає, що перемир'я буде можливістю відпочинку не тільки силовикам України. «Якщо ми будемо відпочивати, то вони ж теж спати не будуть. Теж буде перегрупування», - пояснив він.

Парламентарій також вважає, що документи, які будуть підписані в Мінську, не повинні проходити через Верховну Раду. «Якщо ми їх визнали (ЛНР і ДНР, - Ред.) терористичними організаціями, як ми можемо з ними вести переговори? Це головне питання», - упевнений Москаль.

«Ми просили (допомогти, - Ред.) Європу, і Європа нам відмовила. Зараз ми просимо США визнати їх терористичними організаціями, і тут же переговори. Щось тут не в'яжеться. Знову ж - повноваження Кучми. Вони повинні бути затверджені урядом і РНБО», - підсумував він.

Як повідомляв ForUm, 4 вересня Порошенко заявив, що двостороннє припинення вогню є можливим у разі підписання 5 вересня документа щодо реалізації мирного плану на зустрічі контактної групи в Мінську.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом