У Києві у зв'язку з дефіцитом долара в обмінних пунктах пожвавилися міняйли, які продають його по 14 гривень. Про це пише газета «Вести».

Видання зазначає, що їх можна зустріти в Дарниці, на Лісовому масиві, біля універмагу «Україна», є трохи і на вокзалі. Хоча купити валюту у них також не дуже просто.

«Біля «Дитячого світу» в Дарниці кілька жінок сидять з пачками грошей. «Долар, долар!» - неголосно закликають вони перехожих. Курс - 14 гривень. «Не подобається? Так сходіть у банк, там дешевше, тільки чи продадуть вам!» - глузливо каже одна з валютниць. Щоправда, насправді у неї виявилося всього сто доларів. У інших її «колег» і того не було. «Раніше приходьте, будуть гроші, можете замовити, то на завтра вам назбираємо», - радять міняйли.

Експерти не радять купувати валюту у міняйл. «По-перше, це просто незаконно, а по-друге, шанс того, що вас кинуть, дуже високий», - сказав радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

Він підтверджує: прийти в банк з вулиці і купити долари зараз неможливо. «Справа в тому, що курс на міжбанку протягом одного дня змінюється кілька разів. Він може бути спочатку 12,60 грн, через дві години піднятися до 13,20 грн і ще через годину опуститися. Тому банки у відкритому доступі і не продають валюту. Ще один чинник - нещодавно НБУ обмежив кількість капіталу, що кожен банк може тримати у валюті, з 30% до 1%, тобто фактично у 30 разів», - каже Кущ.

Але вихід, за його словами, все ж є. «Якщо вам потрібні долари, ви можете прийти у банк, в якому у вас лежить депозит або від якого вам видали зарплатну картку, і залишити заявку на потрібну суму. Банк купить валюту і продасть вам її за своїм курсом наступного дня. До речі, в НБУ з банками є така джентльменська домовленість - банки не продають долари дорожче, ніж за курсом 12,90», - пояснює експерт.

У МВС попереджають, що купувати валюту на чорному ринку вкрай небезпечно. «Крім того, що це просто протизаконно, ви ще й не захищені від підробок і шахрайства з боку міняйл», - сказали в прес-службі міліції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

267