Запуск реверсу зі Словаччини, явно приурочений до чергового раунду переговорів з газового питання між Україною, Росією та ЄС, на думку прем'єра Яценюка має вибити козирі з рук Москви. От тільки чи не виявиться «флеш-рояль у кущах», гордо викладений на стіл, невдалим блефом, за який платити за рахунками доведеться всім українцям?

Яценюк йде в атаку

У вівторок, 2 вересня, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо та директор департаменту внутрішнього енергетичного ринку Європейської комісії Клаус-Дітер Борхардт запустили в промислову експлуатацію газопровід «Вояни-Ужгород» у місті Велке Капушани (Словаччина).

Як заявив глава українського Кабміну, завдяки реверсу з Європи Україна тепер зможе замінити 60% газу, що раніше закуповувався у Росії. «Вчора ми разом з Європою відкрили кран. Пропускна спроможність (газопроводу «Вояни-Ужгород». - Ред.) - 10 млн кубів (на добу. - Ред.). Ще 5 млрд ми отримаємо від інших джерел через Польщу та Угорщину», - сказав прем'єр.

А буквально днів за десять до цього тон Яценюка щодо східного сусіда був куди м'якший і конструктивніший. «Україна не може повністю відмовитися від російського газу, щоб нормально пережити зимовий період, країні необхідно закупити 5 млрд кубометрів російського газу», - повідомляв він в інтерв'ю вітчизняним телеканалам. І навіть казав, що тримає в резерві 3,1 мільярда доларів на цю закупівлю.

Така готовність до компромісу, очевидно, пояснювалася поточним станом справ у країні. Так, 30 серпня Харківська ТЕЦ-5 (одна з найбільших в Україні) була відключена через те, що область перевищила встановлений для неї ліміт споживання газу. Тоді ж Асоціація європейських операторів підземних газових сховищ (GSE) оприлюднила дані, що станом на кінець літа українські ПСГ заповнені на 49,11%, а ПСГ оператора газотранспортної системи компанії «Укртрансгаз» - на 50,69%. А ще раніше заступник глави «Нафтогазу» Олександр Тодійчук заявив, що запасів газу в підземних сховищах може вистачити країні до листопада, за режиму максимальної економії - до кінця року.

Але тепер у Яценюка, натхненного реверсними перспективами, готовності домовлятися помітно поменшало. Вже наступного дня після візиту до Словаччини він озвучив на засіданні КМУ свої умови, висунуті російському газовому монополістові. «Ми запропонували свій підхід, який не український, а винятково економічний європейський: у низький сезон, це коли літо, ми платимо 300 доларів. Це ринкова ціна. У високий сезон, коли зима, платимо 380 доларів за 1000 кубометрів. За середньої ціни виходить 340 доларів», - сказав прем'єр-міністр.

«Якщо такий варіант не влаштовує, ми пропонуємо інший. Є спотовий ринок в Європі. За мінусом транзиту ми готові прив'язатися до спотового ринку, до фактично квазігазової біржі і платити також за ринком», - додав він.

Заодно Яценюк сміливо заявив президентові РФ, що Україні не потрібні знижки на газ: «Знижки, Володимире Володимировичу, залиште собі, нам не треба знижки, тому що знижки здебільшого в магазинах, в яких нічого не купують». Також він повідомив, що Україна ніколи не платитиме Росії ціну, яка не влаштовує нас: «Ми не платили 500 доларів за тисячу кубічних метрів газу російському «Газпрому» і платити не будемо».

Таким способом глава уряду, мабуть, відреагував на пропозицію російського міністра енергетики Олександра Новака, що пролунала напередодні, встановити для України тимчасову ціну $385 за 1 тис. кубів. Щоправда, за умови негайної виплати $2 млрд з суми боргу. Цей захід, на його думку, міг би стати проміжним рішенням на період судового розгляду «Газпрому» і «Нафтогазу» в Стокгольмі.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв негайно відповів своєму українському колезі: «Ми готові обговорювати шляхи відновлення нашої співпраці з Україною в газовій сфері як з державою-боржником. Але в разі дотримання двох умов. Перше. Погашення наявної заборгованості, яка досягла астрономічної цифри. І друге. Навіть в разі використання сезонних цін середня ціна за роком має становити 385 доларів за 1000 кубометрів з урахуванням скасування наявного російського мита, що обговорювалося і про що добре відомо нашим партнерам».

«Якщо Україні не потрібні знижки на російський газ, готові повернутися до ціни 485 доларів за тисячу кубометрів, ця ціна цілком нас влаштовує», - підкреслив Медведєв.

Зима на порозі

Між тим, на переконання експертів, сподівання на реверсний порятунок, що живлять войовничий оптимізм Арсенія Яценюка, вельми ілюзорні. Так, керівник проектів Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов вважає, що країні не вистачить обіцяного газу за словацьким реверсом.

«Головний шанс зараз - газ за реверсом зі Словаччини через добудований газопровід. Невелике технічне прокачування на рівні двох мільйонів кубів там відбувалося наприкінці серпня. Чи здійснюватиметься воно в рамках контракту - є лише заява від нашого Міненерго. Але поки я не почую, що закачали газ, - цим заявам не схильний вірити. Уряд каже, що цей реверс дозволить завантажувати до 10 мільярдів кубів на рік, тобто - близько мільярда на місяць. Але все одно цього не вистачить навіть на мінімальні потреби», - пояснив Блінов.

Економіст також зазначив, що взимку дія цих постачань сумнівна в принципі. «Коли почнеться опалювальний сезон у Центральній Європі - там споживання газу буде також дуже високим. Не факт, що буде можливий транзит з Росії через територію України, відповідно - не факт, що Україна взагалі буде отримувати якийсь газ у осінньо-зимовий період», - сказав він.

При цьому для всіх є очевидним, що проблему відсутності російського газу неможливо вирішити до початку опалювального сезону. «За півтора місяця можна залатати дірки, закрити щілини у вікнах, але у нас немає іншої альтернативи, крім скорочення споживання. Ми не можемо «нагодувати» будинки, які споживають 260 кВТ на квадратний метр», - вважає експерт з питань енергоефективності Святослав Павлюк.

«Без російського газу нічого хорошого з нами не буде, ризикуємо холодною зимою. Ми поки що не говоримо про можливий блекаут і пенсіонерів, які замерзають, але те, що в будинках буде некомфортна температура, - це факт. Можливий дефіцит газу для потреб промисловості або теплокомуненерго. Тобто - вкрай некомфортна зима», - дає свій прогноз експерт з енергетики Валентин Землянський.

Однак не лише холод загрожує жителям країни цієї зими. На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, брак газу в Україні може обернутися куди більш плачевними наслідками. «На жаль, є дуже велика ймовірність техногенних катастроф. Тому що газу недостатньо. Якщо столицю ще обігріватимуть, то в провінції, найімовірніше, будуть техногенні катастрофи - незалежно, схід це чи захід», - так прокоментував він ситуацію, що склалася.

Побоювання фахівців поділяє і колишній губернатор Донецької області, екс-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

«Енергоресурси - це серйозна проблема. Потрібно розуміти, скільки газу ми використовували, в тому числі для виробництва хімії, чавуну, сталі, прокату, електроенергії і так далі. Скільки ми втратимо робочих місць, пенсійних відрахувань із зарплат, доходів бюджетів. Це ж ланки одного ланцюга. І якщо комусь здається, що проблему можна вирішити миттєво, - це не так», - заявив Близнюк.

«Ще одна проблема в тому, що урізані ліміти газу для теплопостачальних організацій - квартири недостатньо прогріватимуться. Споживач матиме право не платити за неякісні послуги. До того ж у нас немає вугілля. І брак газу за дуже великої нестачі вугілля призведе до енергетичного колапсу», - додав він.

При цьому серйозні корективи можуть внести погодні умови прийдешньої зими. «Ситуація непроста, м'яко кажучи. Але всі сподіваються на теплу зиму, - каже директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. - Якщо зима буде холодною - боюся, не вистачить газу до кінця зими. Міністр палива казав, що Україні вистачить газу в разі теплої зими, а це означає, що температура повітря має бути близько нуля градусів. Україна з Кримом за такої температури споживала 150-170 млн кубометрів на добу, без Криму буде 140-160. А за холодної зими, коли було 20 градусів морозу, Україна споживала 300 млн кубометрів газу на добу. Ось і зрозумійте різницю. Якщо два тижні буде мінус 20, то до чого це призведе? Хоча, звичайно, промисловість стоїть. Враховуючи це, Україна може в разі теплої зими протягнути до лютого-березня, але це складно назвати позитивним чинником. Міністр уже казав, що в разі холодної зими є альтернатива - несанкціонований відбір», - нагадав експерт.

Європі потрібен газ

Небезпеку подібної «альтернативи», схоже, почали усвідомлювати в Європі, яка ледь заспокоїлася після недавніх експромтів усе того ж Яценюка щодо планів стосовно повного припинення транзиту російського газу українською територією.

«Протягом довгої та холодної зими Україні не вистачатиме газу, і тоді виникне небезпека, що газ крастимуть, небезпека, що на шляху зі сходу на захід він просто губитиметься», - застеріг населення ЄС єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер в інтерв'ю німецькому телебаченню.

«З наближенням зими Європа все серйозніше ставиться до проблеми неплатежів України за російський газ, бо розуміє, що, навіть незважаючи на накопичення у власних сховищах запасів палива, без російського газу у разі будь-якого форс-мажору їй доведеться непросто, - вважає глава Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов. - А найбільше хвилюються ті частини Європи, де таких сховищ немає зовсім або недостатньо - Болгарія або Балкани. Тому логічно, що Європа хоче вирішити питання ще до настання холодів, а значить, сильніше тиснутиме на Україну з метою досягнення компромісу з Росією щодо ціни газу та умов його постачання».

Крім того, на думку політолога, у 2014 році, на відміну від «газової війни» 2009 року, єврочиновникам не вдасться виправдатися тим, що ситуація з крадіжками газу Україною «трапилася несподівано і за все відповідальна Росія».

Примітно, що після переговорів у Москві з главою Міненерго РФ Олександром Новаком Гюнтер Еттінгер застеріг європейські країни від поширення європейських санкцій на енергетичну сферу. «У такому разі програють усі - Росія, Україна, ЄС та країни Західних Балкан», - сказав він.

Можливо, що на позицію єврокомісара вплинув останній звіт міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, згідно з яким у Євросоюзу практично немає шансів зменшити свою енергетичну залежність від Росії.

«Європа навряд чи зможе скоротити свою залежність від російського природного газу як мінімум протягом наступного десятиліття, а потенційно - ще довше. У кращому разі Євросоюз зуміє уникнути істотного збільшення закупівель газу в Росії», - зазначає агентство.

Поліпшити енергобезпеку Європи від Росії можна переважно за рахунок або скорочення загального попиту на газ, або за рахунок істотного збільшення обсягу постачання газу з альтернативних джерел. Однак і те й інше нині є малоймовірним. Згідно з оцінкою Fitch на розробку сланцевих вуглеводнів європейським країнам знадобляться довгі роки, щоб видобуток вийшов на достатній рівень. Можливості неросійських трубопровідних постачань газу також обмежені (наприклад, Трансанатолійський газопровід може забезпечити щорічно лише 31 млрд кубометрів «блакитного палива» до 2026 року). Прокладання ж трубопроводу з Ірану, як вважають багато експертів, несе серйозні ризики для європейських споживачів через непередбачувану політичну ситуацію в Близькосхідному регіоні.

До речі, відразу ж після опублікування звіту Fitch Болгарія, яка зовсім нещодавно «заморозила» після спільного тиску на неї США та ЄС реалізацію проекту «Південний потік» на своїй території, терміново поновила контакти з російською стороною. Нині активно обговорюється варіант перекваліфікації болгарської ділянки газопроводу у «промислову», щоб вирішити питання з обмеженнями через Третій енергетичний пакет. А представники Єврокомісії, яка завзято боролася проти будівництва «Південного потоку», сьогодні вже вимагають вилучити його з-під норм Третього енергопакета за моделлю Трансадріатичного газопроводу!

Змусити Європу бути більш поступливою може і початок будівництва газопроводу «Сила Сибіру», церемонія з'єднання першого ланки труби якого відбулася 1 вересня в Якутії. «Нова газова магістраль дозволить істотно зміцнити економічну співпрацю з державами Азіатсько-Тихоокеанського регіону, насамперед з нашим ключовим партнером Китаєм», - оголосив російський президент, який був присутній на запуску.

Реалізація цього проекту стала можливою після того, як у травні російський «Газпром» і китайська CNPC уклали контракт на постачання трубопровідного газу в Китай. Контракт терміном на 30 років передбачає експорт 38 млрд кубометрів газу на рік. Довжина нового газопроводу становитиме близько 4000 км, його пропускна потужність - 61 млрд кубометрів газу на рік. Маршрут траси пройде уздовж чинного магістрального нафтопроводу «Східний Сибір - Тихий океан», що значно прискорить будівництво, а також оптимізує витрати на інфраструктуру та енергопостачання.

Науковий директор Інституту арктичних нафтогазових технологій імені Губкіна Анатолій Золотухін упевнений, що потужна ресурсна база на сході Росії та створення нових вузлів газовидобутку дозволять організувати новий центр експортного постачання російського газу, орієнтований на Азіатсько-Тихоокеанський регіон.

«Для Росії цей проект - довгостроковий напрямок у бік АТР. Але там є не тільки Китай, але й Південна Корея, В'єтнам, Тайвань, та багато інших країн, - вважає аналітик. - «Сила Сибіру» піде не лише в Благовєщенськ, де буде відведення у бік Китаю, але і у Владивосток, де планується побудувати потужний термінал зі скраплення газу, який доставлятиметься по всьому АТР».

За нових умов, які стануть реальністю в найближчі кілька років, Європа безповоротно втрачає позиції привілейованого партнера, перетворюючись лише на одного із покупців. Якому навіть може не дістатися той обсяг газу, на який він розраховує. Що ще належить усвідомити єврочиновникам, але вже зрозумів чутливий бізнес: наприкінці серпня концерн Shell відмовився від претензій на участь в СП-операторі української газотранспортної системи.

Тому поки Арсеній Яценюк робить суворе обличчя і ще більш грізні заяви, світ стрімко змінюється. І якщо ура-патріотична бравада, помножена на передвиборчу кон'юнктуру, й надалі підмінятиме прагматизм і тверезий розрахунок, місце України в цьому оновленому світі буде в останньому ряду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

165