Сенат Казахстану (верхня палата) на пленарному засіданні в четвер, 4 вересня, схвалив проект закону про ратифікацію міжурядової угоди зі Сполученим Королівством Великобританії і Північної Ірландії про забезпечення транзиту вантажу/спеціального вантажу через територію республіки у зв'язку з участю збройних сил королівства у міжнародних зусиллях зі стабілізації і відновлення Афганістану.

Таким чином, документ вважається прийнятим парламентом в цілому і у вигляді закону буде направлений на підпис главі Казахстану.

Зазначена угода відбулася в Астані 15 квітня 2014 року, повідомляє «Інтерфакс-Казахстан»

Угода визначає порядок здійснення транзиту вантажу/спеціального вантажу без супроводжувального персоналу британської сторони з метою підтримки міжнародних зусиль із забезпечення безпеки, стабілізації та відновлення Ісламської республіки Афганістан.

Так, британська сторона при здійсненні транзиту згідно з цією угодою зобов'язана дотримуватися законодавства Казахстану і не втручатися у внутрішні справи республіки.

При цьому казахстанська сторона має право відмовити у видачі дозволу на транзит або припинити дію дозволу на транзит, якщо буде встановлено, що транзит не відповідає цій угоді або становить загрозу національній безпеці Республіки Казахстан.

Британська сторона бере на себе всі витрати, пов'язані з транзитом вантажу/спеціального вантажу через територію Казахстану на основі договорів, укладених між транспортно-експедиційними компаніями/агентствами сторін, відповідно до законодавства Казахстану.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом