Вирішувати питання про членство в НАТО повинні українці, а не прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Таку думку висловив ForUm'у керівник Української філії Інституту країн СНД Денис Денисов, коментуючи заяву Яценюка про скасування позаблокового статусу країни та відновлення курсу на членство в НАТО.

«Яценюк передчасно робить подібні заяви. Не в його компетенції визначати, куди Україна рухатиметься - в НАТО, буде змінювати свій позаблоковий статус на блоковий або на інший», - зазначив Денисов.

Експерт висловив думку, що українці в НАТО не хочуть.

«Більшість громадян України не хочуть, щоб країна ставала членом НАТО або яким-небудь асоційованим членом. А отже вона і не повинна ставати, тому що Україна позиціонує себе як демократична країна. Подібне рішення повинне прийматися на підставі думки більшості», - пояснив експерт.

На думку Денисова, заява прем'єр-міністра про вступ lj НАТО не в інтересах країни.

«Яценюк зараз - найбільш яскраво виражений агент впливу США в нинішньому уряді. Тому досить закономірно, що він виступає з подібними ініціативами, думаючи про інтереси не своєї країни, а своїх заокеанських друзів», - зазначив експерт.

Нагадаємо, 29 серпня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна має намір відмовитися від позаблокового статусу.

30 серпня в уряді повідомили, що законопроект Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення захисту суверенітету і територіальної цілісності України» зареєстрований у Верховній Раді України 29 серпня.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом