У другій половині серпня виробництво металопродукції впало трохи менше, ніж на третину, повідомляють у профільній асоціації «Металургпром».

Як повідомляється, причиною цього стало загострення бойових дій на сході країни, де зосереджена основна маса сталеливарних потужностей, пише «Капітал». Сталевари почали зупиняти виробництва як внаслідок артобстрілів, так і через проблеми з доставкою сировини. Це спричинило скорочення виробництва металопродукції в країні, за різними оцінками, на 28-33%.

Схожі дані надав начальник аналітичного департаменту державного підприємства «Укрпромзовнішекспертиза» Павло Перконос. «За нашими даними, в серпні поточного року порівняно з липнем скорочення випуску металургійної продукції в Україні становило 28%», - каже експерт. За місяць, що досліджувався, було вироблено 1,755 млн тонн продукції проти 2,463 млн тонн у липні.

За даними аналітика компанії Eavex Capital Івана Дзвінки, скорочення випуску металургійної продукції в серпні було більш серйозним і досягло 33% порівняно з липнем.

Аналітики пояснюють таке падіння випуску метпродукції зупинкою у другій половині місяця найбільших комбінатів країни - Єнакіївського МК («Метінвест») та Алчевського меткомбінату (корпорація ІСД). Алчевський МК був обстріляний і знеструмлений. Серйозно дісталося і Єнакіївському меткомбінату. 21 серпня внаслідок артобстрілів були пошкоджені цехи основного виробництва, повідомили в «Метінвесті». Крім того, на 18% скоротила виробництво в серпні і «Азовсталь» того ж «Метінвесту». Підприємство постраждало через проблеми з доставкою коксу та вугілля в регіоні. ММК ім. Ілліча «Метінвесту» також скоротив випуск металургійної продукції в серпні на 42%. В цей час Авдіївський коксохім усе ще не виробляє кокс. А це підприємство забезпечувало відчутні поставки на зазначені меткомбінати. Експерти не очікують найближчим часом оздоровлення цих підприємств, поки вони перебувають у центрі воєнного конфлікту.

У той же час метзаводи, які перебувають поза зоною АТО, за даними Павла Перконоса, намагаються відшкодувати провали конкурентів у випуску продукції, активно нарощуючи виробництво.

«По суті, метпідприємства розділилися на три групи. Перша - постраждалі в зоні АТО - Алчевський МК, Єнакіївський МЗ. Вони зупинили виробництво. Друга - Арселорміттал Кривий Ріг Лакшмі Міттала, метзавод ім. Дзержинського (ІСД), а також ДМЗ ім. Петровського («Євраз») і «Запоріжсталь». Вони збільшують завантаження. Третя група - ММК ім. Ілліча та «Азовсталь» («Метінвест»). Ці підприємства перебувають у зоні ризику, їх подальше завантаження погано прогнозоване», - каже Перконос. За його словами, комбінату їм. Дзержинського, наприклад, що відчував дефіцит сировини в першій половині серпня, вдалося організувати доставку вугілля з Росії. «У другій половині серпня завод був забезпечений постачанням сировини від Алтайкокса», - каже аналітик. Це дозволило заводу ІСД вийти практично на максимальні за останні роки показники завантаження.

Як зазначають експерти, якщо динаміка воєнних дій у найближчі тижні залишиться на поточному рівні, з великою ймовірністю спад виробництва сталі у вересні становитиме не менше 10%. У песимістичному сценарії, за умови проникнення російських військ углиб Маріуполя і зупинки розташованих там «Азовсталі» і ММК ім. Ілліча, падіння виробництва у вересні може бути таким, як і в серпні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41