Україна увійде в опалювальний сезон з дефіцитом газу в п'ять мільярдів кубометрів. Таку думку висловив ForUm'у економічний експерт, керівник проектів Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов.

«Ми увійдемо в опалювальний сезон з дефіцитом газу. Досвід попередніх років показує, що нам бажано мати 19-20 мільярдів кубів. А закачали на даний момент близько 14 мільярдів. Не вистачає приблизно 5 мільярдів», - зазначив він.

Також економіст підкреслив, що взимку газ Україні не буде постачатися. «На газ з-за кордону в зимовий період взагалі не варто розраховувати. Потрібно намагатися по максимуму закупити його до опалювального сезону», - сказав Блінов.

При цьому експерт висловив думку, що обіцяного газу по словацькому реверсу країні теж не вистачить.

«Головний шанс зараз - газ по реверсу зі Словаччини через добудований газопровід. Невелике технічне прокачування на рівні 2 мільйонів кубів там відбувалося в кінці серпня. Чи буде воно здійснюватись в рамках контракту - є тільки заява від нашого Міненерго. Але поки я не почую, що закачали газ - я цим заявам не схильний вірити. Уряд каже, що цей реверс дозволить завантажувати до 10 мільярдів кубів на рік, тобто - близько мільярда на місяць. Але все одно цього не вистачить навіть на мінімальні потреби», - пояснив Блінов.

Економіст також зазначив, що взимку дія цих поставок взагалі є сумнівною.

«Я дуже сумніваюся, що газ таким чином буде закачуватися у зимовий час. Коли розпочнеться опалювальний сезон в центральній Європі - там споживання газу буде теж дуже високим. Не факт, що буде можливий транзит з Росії через територію України, відповідно - не факт, що Україна взагалі буде отримувати якийсь газ у осінньо-зимовий період», - сказав Блінов.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

85