Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей констатує, що на нинішньому етапі конфлікт в Україні не може бути врегульований політичним шляхом через брак волі російських керівників. Про це Ромпей заявив у своєму традиційному виступі перед дипломатами країн Європейського союзу.

«Цей конфлікт не має військового розв’язання, але на цьому етапі не має і політичного рішення, тому що немає політичної волі Росії», - сказав президент Європейської ради.

Ромпей зазначив, що криза в Україні є найбільшою загрозою європейському порядку безпеки після завершення «холодної війни».

«Вторгнення Росії в Крим відзначило поворотний пункт», - вважає він.

Президент Європейської ради також висловив думку, що в ситуації з агресією РФ проти України ЄС «не виступає в ролі звичайного партнера», повідомляє «УНІАН».

«Цього разу ми - сторона рішення, щоб не сказати - сторона кризи. Якщо Україна здасть Угоду про асоціацію, конфлікт буде завершено дуже швидко. Але вони цього не зроблять. Після Майдану - це зіткнення цінностей», - переконаний Ромпей.

Він зазначив, що цей конфлікт почався в Україні, але «це був європейський вибір українців, який викликав реакцію Росії та її дестабілізуючі дії».

Ромпей зазначив, що, прийнявши рішення застосувати до Росії санкції третього рівня, ЄС «ніколи не заходив так далеко з країною, яка знаходиться так близько».

«Двадцять вісім країн змогли залишитися єдиними. І ми це зробимо знову з новою хвилею санкцій. Але недостатньо тільки зібрати наші держави-члени разом. Нам потрібна велика коаліція. Звичайно, ми в контакті з «Великою сімкою», через кілька днів - саміт НАТО», - сказав президент Європейської ради.

Нагадаємо, 28 серпня Президент Петро Порошенко заявив про вторгнення російських військ в Україну.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав домислами твердження про вторгнення російських військ на територію України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47