Україна звернулася до країн-підписантів Будапештського меморандуму 1994 року (США, Великобританія і Росія) з проханням про проведення консультацій, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Ми запитали підписантів Будапештського меморандуму про негайні консультації. Звичайно, Росія цього не хоче», - сказав Клімкін ін на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Норвегії Берге Бренде 1 вересня в Києві.

Разом з тим Павло Клімкін наголосив, що Україна готова використовувати всі наявні формати для ведення переговорів з метою запобігання військової агресії Росії, а також для того, щоб «ця реакція була не тільки видимою, але і результативною».

Міністр також заявив, що всі дії Росії, згідно зі Статутом Організації Об'єднаних Націй і міжнародного права, «кожен факт обстрілу Росією української території, поява кожного російського солдата на українській території» є актом агресії проти України, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Клімкін також вважає, що міжнародне співтовариство має адекватно реагувати на всі ці факти.

Міністр зазначив, що більшість країн виражають абсолютну підтримку мирного плану Президента України Петра Порошенка з врегулювання ситуації на сході України.

Як раніше повідомляв ForUm, на екстреному засіданні Ради національної безпеки і оборони було прийнято рішення, що Україна звернеться за допомогою до всіх міжнародних структур, відповідальних за світову безпеку, зокрема Міністерству закордонних справ дано доручення негайно звернутися до країн, що підписали Будапештський меморандум 1994 року про роззброєння, для проведення консультацій щодо ситуації в Донецькій і Луганській областях.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом