На території України станом на ранок понеділка, 1 вересня, у бойових діях беруть участь близько 1600 російських військовослужбовців. Про це повідомив спікер Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

«На території України діють не менше чотирьох батальйонно-тактичних груп російських Збройних сил у кількості близько чотирьохсот осіб, підсилених артилерією і засобами ППО», - сказав він на брифінгу в понеділок, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Нагадаємо, 25 серпня сили АТО затримали 10 російських десантників з 98-ї дивізії Повітряно-десантних військ. Для доказу цього факту штаб АТО поширив відеокадри допитів.

За словами затриманих, їхній батальйон 23 серпня був передислокований в Ростов-на-Дону, а вже 24 серпня особовий склад був піднятий за тривогою для здійснення маршу, зокрема з допомогою кількох десятків БМД.

Як заявили десантники, тільки офіцерам було відомо про маршрут проходження колони. 27 серпня президент РФ Володимир Путін заявив, що затримані десантники патрулювали кордон і могли випадково опинитися на українській території.

У РНБО заявили, що затримані не є військовополоненими.

Щодо десантників Слідчим управлінням СБУ розпочато розслідування за ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 258-3 (Участь у терористичній організації, сприяння діяльності терористичної організації) і ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Їх утримували у слідчому ізоляторі СБУ в Києві.

30 серпня Україна обміняла 9 російських військовослужбовців, які раніше були затримані в Донецькій області за підозрою в незаконному проникненні на територію країни, на 63 бійці Національної гвардії.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом