Падіння виробництва і внутрішнього споживання зупиниться з настанням стабільності і початком економічного зростання в Україні. Таку думку в коментарі Forum'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст Олексій Плотніков.

«Виробництво падає давно. Воно падало і в 2013 році, а зараз - розкочегарилося», - заявив він.

За словами Плотнікова, нинішнє падіння має інші причини, ніж раніше. «Не працюють підприємства сходу, а також пов'язані з ними. Можете подивитися це на прикладі того ж «Автозазу» та інших. Поки в країні не встановиться стабільність, поки не почнеться економічне зростання, природно, промвиробництво зростати не буде. Але сьогодні складно сказати, коли ситуація зміниться», - заявив він.

Що ж стосується падіння внутрішнього товарообігу, то економіст зазначив, що на це є низка причин. «Яке може бути споживання, коли йдуть процеси девальвації, є політична і військова невизначеність. Це все стимулює зниження внутрішнього споживання, чи то споживання в роздріб або гуртом. Це все ланки одного ланцюга», - заявив він.

Нагадаємо, в липні поточного року промвиробництво знизилося відразу на 12,1% до липня 2013 року. Такого значного спаду не відбувалося майже 5 років - з вересня 2009-го, коли було зафіксовано мінус 18,2%. Вже традиційно для нинішнього року настільки негативний результат забезпечили вуглевидобуток - мінус 28,8%, машинобудування - мінус 23,8% (у т.ч. автопром - мінус 38,1%), хімпром - мінус 22,2%, виробництво коксу - мінус 15,9%, металургія - мінус.

Внутрішня торгівля за 7 місяців 2014 року також продемонструвала падіння. Обіг роздрібної торгівлі знизився на 1%, або на 18,64 млрд грн, в той час як за аналогічний період 2013 року обіг роздрібної торгівлі збільшився на 10,6%, або на 47,45 млрд грн.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

72