В Україні необхідно створити прозорий реєстр активів. Таку думку Forum'у висловила заступник голови Комітету Верховної Ради з економічної політики, народний депутат України (ВО «Батьківщина») Ксенія Ляпіна, коментуючи ініціативу глави Міністерства фінансів України Олександра Шлапака.

«У мене додаткових доходів немає. Але питання оподаткування дивідендів завжди стоїть. З одного боку, природа дивідендів така, що вже зароблені гроші працюють. І здавалося б, додаткове оподаткування неприродне. Але під час війни, може, це і правильно», - припустила вона.

Що ж стосується введення податку на розкіш, про який політики давно говорять, то, за словами Ляпіної, «весь час йдуть нібито спроби його прийняти».

«Але давайте розберемося, що таке «розкіш». Розкішний обід - так податок оплачує заклад. Якщо це предмети, покупка яких не реєструється, їх неможливо додатково обкласти податком. Предметами розкоші можна назвати тільки ті об'єкти, які реєструються. Це нерухомість, земля, засоби пересування, тобто мотоцикли, автомобілі, яхти, літаки. Але це все насправді вже обкладається податками. Наприклад, чим потужніший і дорожчий автомобіль, тим більше податок. Є податок на землю. Його регулюють місцеві ради», - пояснила вона.

За її словами, необхідно відкрити інформацію про майно, забезпечити прозорість активів. «Інша справа, розкриття інформації. Мій законопроект вже тричі потрапляв на парламентський майданчик, і тричі Рада відкидала його. А потрібно розуміти, яка структура власності. Прозорі реєстри були б кращим рішенням, ніж декларації», - переконана парламентарій.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом