Центральна виборча комісія не сумнівається, що кошти державного бюджету України, необхідні для підготовки і проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня, будуть виділені вчасно і в повному обсязі. Про це заявив голова комісії Михайло Охендовський, повідомляє прес-служба ЦВК.

За його словами, для цього є два шляхи.

«Перший і найбільш оптимальний - підготовка Міністерством фінансів законопроекту про внесення відповідних змін у Закон «Про державний бюджет України на 2014 рік» з наступним прийняттям його Верховною Радою і виділенням комісії коштів за відповідними бюджетними програмами. Цей варіант вирішення питання є традиційним і завжди використовувався раніше для фінансування всіх попередніх виборів, включаючи позачергові вибори народних депутатів України 2007 року», - наголосив Охендовський.

Разом з тим, як зазначив голова ЦВК, законом передбачено також і другий шлях - виділення необхідних коштів з резервного фонду державного бюджету.

«Однак, він є більш проблематичним з практичної точки зору і небажаним з точки зору пов'язаних з цим ризиків для своєчасного здійснення видатків, необхідних для підготовки і проведення виборів», - сказав Охендовський.

У ЦВК нагадали, що 28 серпня комісія своєю постановою визначила обсяг коштів держбюджету на підготовку і проведення позачергових виборів народних депутатів, а також модифікацію та технічне супроводження ЄІАС «Вибори» в сумі 980 млн 880 тис. грн і звернулася в Кабінет Міністрів про невідкладне виділення цих коштів.

«Законом «Про державний бюджет України на 2014 рік» ЦВК за бюджетною програмою 6731020 «Проведення виборів народних депутатів України» встановлено бюджетні призначення в сумі 23 млн 675 тис. грн. Залишок цих коштів станом на 28 серпня становить 23 млн 87 тис. 300 грн», - повідомили в ЦВК.

Разом з тим, за розрахунками ЦВК, потреба у витратах, необхідних на підготовку і проведення позачергових виборів у Верховну Раду, складає 976 млн 400 тис. грн.

Крім того, враховуючи, що до Закону «Про вибори народних депутатів України» внесено суттєві зміни, якими передбачено, зокрема спрямування ЦВК через автоматизовану інформаційно-аналітичну систему виборчими комісіями постанов та протоколів їх засідань, необхідно здійснити модифікацію ЄІАС «Вибори».

«Мінімальний обсяг витрат на модифікацію та супроводження ЄІАС «Вибори» буде становити 4 млн 480 тис. грн, які за бюджетною програмою 6731010 «Керівництво та управління у сфері проведення виборів та референдумів» не передбачені», - підсумували в ЦВК.

Нагадаємо, 28 серпня в Україні стартувала виборча кампанія з виборів до Верховної Ради.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом