Центральна виборча комісія України планує витратити близько мільярда гривень на проведення позачергових виборів народних депутатів. За таке рішення було одноголосно проголосовано на засіданні ЦВК, передає кореспондент Forum'у.

«Виходячи з підрахунків Центральної виборчої комісії, необхідність у витратах для підготовки і проведення позачергових виборів народних депутатів становить 976 мільйонів 400 тисяч гривень. Крім того, необхідно здійснити модифікацію єдиної інформаційної аналітичної системи «Вибори», витрати на яку становлять 4 мільйони 480 тисяч гривень», - заявила в рамках засідання заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

За її словами, загальною сумою, яку повинен виділити Кабінет Міністрів не пізніше триденного терміну після підписання указу про проведення позачергових виборів, буде 980 мільйонів 880 тисяч гривень. Ця значна сума, за її словами, піде на покриття «традиційних» статей витрат, які розраховуються ЦВК на кожні вибори.

Зокрема, такі витрати включають витрати на фонд оплати праці членів комісії та запрошених фахівців, на передвиборну агітацію, оплату послуг ЗМІ, послуг зв'язку, виготовлення виборчої документації, придбання різного роду канцелярських та господарських матеріалів для виборчих комісій і т д.

У своїх підрахунках, за словами Усенко-Чорної, ЦВК виходила з орієнтовної кількості партій, які гіпотетично можуть взяти участь у виборчому процесі (20 партій), а також з кількості кандидатів у багатомандатному виборчому окрузі (25 кандидатів). Орієнтовна кількість виборчих дільниць, закладених у розрахунок, за даними ЦВК складає 32 118 ділянок.

Сьогодні, 28 серпня, в Україні стартує виборча кампанія з виборів до Верховної Ради.

Валентин Цимох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом