За останнє десятиліття експорт зернових з України виріс більш ніж на 70%, що дозволило за обсягами продажів перевершити Канаду, Аргентину та Бразилію. В минулому - 2013/2014 - маркетинговому році наша країна увійшла в трійку найбільших світових експортерів зерна, що багато в чому було обумовлено рекордним урожаєм, який склав 63 млн тонн. Однак ряд причин привів до сповільнення розвитку АПК в нинішньому році, і це відіб'ється на перспективах галузі, пише видання From-UA в статті «Сумні перспективи «житниці світу».

Як зазначає автор, показники нинішнього року для аграріїв в цілому непогані, але ситуація в країні не могла не позначитися на цій галузі. У 2013 році АПК розвивався в 4,4 рази швидше (14,8%), в першу чергу за рахунок рослинництва, яке зросло відразу на 25,5%.

Проблемним є становище з поголів'ям великої рогатої худоби, яке в 2013 році збільшилося на 3%, але за підсумками січня-липня знизилося на 3,2%. При цьому зросло поголів'я свиней - на 0,1%, овець та кіз - на 1,6%, птиці всіх видів - на 6,1%. В агрокомпаніях (крім малих) за сім місяців збільшено обсяг вирощування худоби та птиці на 7,5%, а вирощування великої рогатої худоби зменшилося на 4,4%.

Основними причинами уповільнення темпів зростання АПК, на думку видання, стали:

- втрата АПК Криму (це автоматично зменшує загальноукраїнський показник приблизно на 6,7 млрд грн - саме стільки сільгосппродукції виробили в АР Крим у 2013 році - 2,6% валової сільгосппродукції;

- військовий конфлікт на Донбасі (в зоні проведення АТО досі стоять неприбраними поля);

- скорочення експорту вітчизняної сільгосппродукції до Росії при неможливості швидко переорієнтуватися на інші агроринки (тільки за січень-травень експорт впав на 30%, заборонено ввезення молочної продукції, соків, свинини, кукурудзяної крупи, соєвих бобів, картоплі, цибулі тощо);

- девальвація гривні, яка збільшила витрати на 50-60%, що призвело до зростання собівартості продукції;

- тривале зниження цін на зернові на світовому ринку;

- складність доступу до кредитних ресурсів і необґрунтовано висока їх вартість.

Виходячи з цього галузеві експерти прогнозують, що у 2014/2015 маркетинговому році валовий збір зернових знизиться приблизно на 10% - до 56,7-56,9 млн тонн. Також перехідні запаси знизяться до кінця 2014/2015 маркетингового року: пшениці - на 22%, ячменю - на 12%, кукурудзи - на 41%. Експортний потенціал, на їхню думку, зменшиться в середньому на 7%: 30,1 млн тонн проти 32,4 млн тонн.

Становище українського АПК наразі можна оцінити як складне. Ситуація в галузі закладає основу для системної кризи, яка може проявитися у повній мірі в найближчі 2-3 роки. Галузь вкрай потребує термінового втручання органів влади для недопущення зупинки її розвитку, зазначає видання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

88