Заява про скорочення державного апарату - це піар-хід прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політолог Дмитро Джангіров.

«За 23 роки незалежності ніхто не скасував старого радянського бюрократичного закону: говорять про скорочення - готуй нові кабінети. В основному декларовані скорочення проходять за рахунок штатного розкладу, а не фактично займаних посад», - сказав Джангіров.

Політолог пояснив, що бюрократичний апарат традиційно «роздуває» штатний розклад, а під час таких скорочень приводить його в норму.

«В першу чергу, йде скорочення не чиновників, а позицій в штатному розкладі. Зате завжди можна відзвітувати про скорочення хоч на чверть. І скорочення завжди йдуть знизу вгору, а не зверху вниз. Якщо робити це зверху - відразу падає ціла піраміда. Один скорочений начальник - це мінус 5-10 чиновників. Треба розуміти принцип виживання бюрократичних структур. І міняти Арсеній Петрович нічого не збирається. Після скасування премій і надбавок на голих ставках державний апарат став дешевим, що посилило корупційний потенціал. Люди все одно знайдуть спосіб підтримувати звичний рівень життя», - зазначив він.

«Треба розуміти, що Арсеній Петрович стартує лідером власного партійного списку. Це піар-підготовка до початку виборчої кампанії. Арсеній - головний економічний терорист в країні. Цей імідж треба відмивати, хоча б на прикладі держапарату», - додав Джангіров.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом