Міністерство фінансів не змогло у вівторок розмістити облігації внутрішньої позики, пише газета «Капітал».

Відомство пропонувало гривневі ОВДП з терміном обігу два, п'ять і сім років і дворічні валютні держоблігації. Розміщення перших не відбулося, оскільки за цими цінними паперами міністерство не отримало жодної заявки. За другими Мінфін отримав лише одну заявку з дохідністю 14 % і її не задовольнив. Це вже четвертий безрезультатний аукціон з розміщення ОВДП з одинадцяти проведених Мінфіном з початку серпня. Ще в ході трьох частково плідних аукціонів вдалим було лише одне розміщення з усіх запропонованих міністерством у кожному з аукціонів.

В цілому з початку місяця міністерство залучило 4,7 млрд грн внутрішнього боргу в гривні - і ні копійки валютного. При цьому більше половини гривневих суверенних зобов'язань - на 2,1 млрд грн під 19 % річних - придбав через Deutsche Bank 15 серпня один-єдиний іноземний інвестор. До кінця місяця Мінфін планує провести ще один ОВДП-аукціон, 28 серпня.

Слабкий попит на локальний український суверенний борг пов'язаний не з відсутністю коштів у потенційних покупців. Навпаки, залишок коштів на кореспондентських і транзитних рахунках банків сьогодні помітно вище середнього. За даними Національного банку, на початок дня проведення аукціону на них перебувало 33 млрд грн. Для порівняння - у минулому році на них було в середньому 25,3 млрд грн, а нормою вважається сума близько 20 млрд грн.

Від ОВДП, як гривневих, так і валютних - інвесторів відлякують валютні ризики. Так, на думку голови центру інвестиційного бізнесу Укрсиббанку BNP Paribas Group Сергія Ягнича, нульовий попит на ОВДП пояснюється тим, що інвестори вирішили утриматися від вкладень у стрімко падаючу національну валюту. Нагадаємо, в той самий день, коли відбувався аукціон, обмінний курс гривні оновив історичний максимум на міжбанківському ринку, впавши на 50 коп. за день і досягнувши на момент закриття 13,95-14,30 UAH / USD. Таким чином, тільки з початку літа гривня на купівлю подешевшала на 18 %, на продаж - на 20 %. А з початку року - на 68 % і 72 % відповідно. Це, вважає фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран, розкручує інфляцію. «При девальвації в 50-70 % інфляції на рівні 20 % бути не може», - відзначає він. За даними Держстату, в січні-липні ціни зросли вже на 6,8 % в середньому по порівнянні з аналогічним періодом 2013 р., або на 12,6 % в річному вимірі. А в липні, ще до серпневої хвилі девальвації, глава НБУ Валерія Гонтарєва прогнозувала, що інфляція до кінця року може досягти 17-19 %.

Між тим, якщо виходити з останніх розміщень, що відбулися, Мінфін пропонує прибутковість у розмірі 17,3-18,98 % для дворічних, 16,5 % - для трирічних, 14,3 % - для п'ятирічних гривневих держоблігацій. «При нинішній девальвації і інфляції інвестувати в ОВДП з прибутковістю близько 20 % на вторинному ринку і ще менше на первинному не має сенсу», - говорить Шапран. Тому поки, зазначає начальник відділу по роботі з борговими інструментами на локальному ринку ІК Concorde Capital Юрій Товстенко, банки або розміщують свої гривневі ресурси на міжбанку, або вкладають в інвалюту, або просто займають вичікувальну позицію. До того ж у банків відпала потреба в ОВДП як у резервних інструментах, тому що вони скорочують обсяги кредитування і розформовують резерви, пояснює Шапран.

Вище 20% має бути дохідність за ОВДП, щоб привернути до них інвесторів. Крім того, повинна зменшитися волатильність курсу, отже, інвестувати в ОВДП для інвесторів має сенс тільки в розрахунку на зміцнення гривні. Інакше зацікавити інвесторів цими паперами Мінфін зараз може тільки пообіцявши їм більш високу прибутковість, ніж раніше. Саме завдяки підвищенню прибутковості з 15 % річних під час первинного розміщення у квітні до 18,98 % річних у ході додемісії 15 серпня міністерству вдалося залучити нерезидента в трирічні ОВДП на суму 2,1 млрд грн. «Щоб залучити інвесторів в ОВДП, прибутковість за ними повинна складати понад 20 %. Крім того, повинна зменшитися волатильність курсу», - вважає Товстенко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом