Спроби замінити російське ядерне паливо на українських АЕС може погано скінчитися, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

«Ми переконані, що подібні експерименти можуть погано закінчитися, особливо в Україні, де ще свіжа пам'ять про Чорнобиль», - сказав він, відповідаючи у середу на запитання учасників молодіжного форуму «Селігер».

Міністр зазначив наполегливі спроби американської компанії Westinghouse увійти на європейський ринок, передає «Інтерфакс-Україна».

«Вони такі спроби робити не тільки в Україні, але і в інших країнах, і в силу того, що паливо різне, спроби впровадити американські стрижні в реактори радянського і російського виробництва далеко не безпечні», - сказав глава російського дипвідомства.

Міністр підкреслив, що Росія як країна-виробник подібних реакторів вимагає, щоб її ставили до відома про всі подібні спроби і радилися з її фахівцями.

Глава російського дипвідомства також заявив, що питання встановлення американських паливних стрижнів на українські АЕС обговорюється на рівні Міністерств енергетики Росії та України, по лінії «Росатому» та відповідного українського відомства, а також обговорюється з МАГАТЕ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30