Потрібно вводити прогресивну систему оподаткування, а не намагатися фантазіями скрасити «зрівнялівку». Про це в коментарі Forum'у заявив політик, народний депутат ВР України кількох скликань Тарас Чорновіл, коментуючи те, що глава Мінфіну Олександр Шлапак запропонував обкласти додатковими податками доходи народних депутатів.

«Це хороші ідеї для гарної компанії, щоб за келихом пива показати свою дотепність. І не більше того», - заявив він.

За словами політика, в цій ідеї немає логіки. «Давайте подивимося на чисту конституційність. У нас в законодавстві не виписано, хто такий олігарх. І якщо взяти власника однієї бензоколонки, то він від олігарха, за українськими законами, нічим не відрізняється. Здавалося б, обидва вони підприємці і бізнесмени, але олігархи в кінцевому підсумку можуть надати документи, що вони «керівники благодійного фонду». І я не впевнений, що можливо створити конституційне визначення «олігарх». Це фантазія», - пояснив він.

«Ще одне. Яка різниця між олігархом-депутатом і тим, хто не перебуває в стінах ВР? От ви мені скажіть, Ігор Коломойський має вплив на деяких депутатів у Верховній Раді? Відповідь: так. Але він не депутат ВР. Точно так же Ахметов - деякі депутати слухаються його. Таке відчуття, що Шлапак просто боїться в стінах ВР наскочити на когось з олігархів, і для цього вигадує такі речі. Це смішно і безперспективно», - додав Чорновіл.

Також він зазначив, що певне обмеження прав і свобод - антиконституційне. «Це обмеження майнових прав людини на основі неконкретного фактора. А що ж стосується податків, то уряд мав можливість створити справедливу систему», - пояснив політик.

«Наприклад, податок на війну знімається зі всіх однаково, скільки б людина не заробляла. У багатьох країнах світу реалізовується система зняття податків з тих, хто має надприбутки, за прогресивною шкалою оподаткування. І у нас люди, які заробляють мало, могли б платити 1,5%, а олігархи - 25%. Це було б логічно. Прогресивний податок - святая святих у європейській системі оподаткування. Але замість того уряд, як я розумію, з подачі пана Шлапака, ухвалив повну зрівнялівку, яку зараз намагаються компенсувати фантазіями. Вони, можливо, дотепні, але сенс гумору мені незрозумілий», - підкреслив він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом