Німецькі промислові підприємства, згідно з прогнозами, в цьому році знизять експорт в Росію на 20-25 %, це ще більше затьмарює здоров'я найбільшої в Європі економіки.
Бізнес-асоціація, що представляє німецькі компанії, які торгують у Східній Європі, поскаржилася, що «серйозна невизначеність» ембарго вилилася в затримки поставок запчастин до машин.

За офіційними даними, у першому півріччі експорт з Німеччини в Росію впав на 15,5 % рік до року, а в Україну - на 32 %. Зниження поставок в Росію еквівалентно € 2,8 млрд, в Україну - € 880 млн.

Незважаючи на те, що на частку Росії припадає всього 3 % загального експорту Німеччини, Комітет економічних відносин зі Східною Європою вважає, що негативна тенденція в експорті ставить під загрозу 50 тис. робочих місць у Німеччині. Більшість економістів вважають, що спад у Німеччині буде тимчасовим. І все ж вони вважають, що тертя з Росією зробили менш імовірним відновлення у другій половині 2014 р.

Днями канцлер Німеччини Ангела Меркель визнала, що українська криза впливає на економіку. На прес-конференції в Іспанії вона зазначила: «Є, втім, деяка невизначеність, я не хочу приховувати це. Загалом ситуація навколо України та Росії показує, що нам, безумовно, потрібно, щоб міжнародні відносини знову стали конструктивними».

Як стало відомо позавчора, ділові настрої в Німеччині знижуються четвертий місяць поспіль. Це стало відображенням гнітючих економічних результатів єврозони. Індекс ділової атмосфери, який визначає Інститут економічних досліджень, опитуючи 7 тис. керівників компаній, впав у серпні до 106,3 з 108 в липні. Тертя з Росією позначилися на зниженні економіки на 0,2 % в останньому кварталі. Це перше скорочення з кінця 2012 р. Зниження також обумовлено тим, що за теплої зими будівельний сектор був активний в першому кварталі, а не відновлювався навесні.

На 15,5 % скоротився німецький експорт до Росії в першому півріччі в порівнянні з тим же періодом минулого року, а в Україну - на 32 %, повідомляє «Капітал».
Німецька промисловість прийняла необхідність більш жорстких заходів проти Росії після того, як був збитий літак Malaysia Airlines. Проте, відчувши вплив санкцій, лідери бізнесу знову закликають до стриманості. Екхард Кордес, голова вищезазначеного комітету і колишній генеральний директор рітейлера Metro, сказав: «Вже саме обговорення санкцій цієї весни пошкодило слабким економікам ЄС і Росії. Потрібно зробити все, щоб ми не виявилися втягнутими далі в спіраль санкцій».

За словами комітету, санкції викликають труднощі у компаній, що постачають запчастини для сільськогосподарської техніки, екскаваторів, насосів і залізниці, у зв'язку з побоюваннями можливого військового застосування. «Хоч поставка цілих механізмів часто нешкідлива, їх запасні частини... раптом виявилися проблемою, - пояснив Кордес. - Ця невизначеність, а також затримки поставок означають, що російські клієнти один за одним будуть шукати постачальників в інших країнах. Так що значна частина торгівлі з Росією переміститься в Азію та Латинську Америку».

Нагадаємо, уряд Німеччини прогнозує, що в 2014 р. зростання складе 1,8 %, а в 2015 р. - 2 %.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34