«Це (забезпечення 50% потреб в імпортному газі поставками з країн ЄС. - Ред.) цілком реалістично за обсягами. Подивимося, як це буде відбуватися на практиці. У наступному році буде фізична можливість імпортувати 15 млрд кубометрів з країн ЄС. Але виникає багато питань: ціна, збої постачань російського газу тощо», - сказав Марунич.

За його словами, в разі збоїв постачань російського газу під питанням залишається і реверс палива через Україну.

«Ніхто в Україну норвезький газ качати не буде. Якщо відбудеться збій транзиту російського газу в країни Європи, а зараз про це багато говорять, то реверс просто припиниться. Тій же Словаччині ніде буде взяти газ. Тобто фізично можливість є, а на практиці ми побачимо, наскільки вона реалістична, у 2015 році. Є багато нюансів щодо поставки такої незначної кількості газу», - зазначив він.

«Ще місяць тому «Газпром» заявив, що буде судитися з німецькою компанією E.On через низьку ціну. Тепер стає зрозуміло, чому: E.On підписала контракт на поставку реверсу в Україну. Ця дія викликала реакцію «Газпрому». Буде поставлено питання про ціну і про те, чи має право компанія продавати газ Україні, що суперечить інтересам російської компанії. Будуть і такі ігри Росії, що робить поставки газу проблемними. Обсяг поставок в Україну може бути зменшений. А наскільки - побачимо на практиці протягом 2015 року. Багато факторів може вплинути на успішність заміщення російського газу реверсн», - пояснює Марунич.

Також експерт зазначив, що цієї зими Україна все одно буде відчувати нестачу газу.

«Яценюк визнав у своєму останньому інтерв'ю, що 5 млрд потрібно докупити. Заміщення реверсним газом може бути реалізовано тільки в наступному році. У цьому році є тільки один вихід: припинити використання газу окремими споживачами або скоротити. Це і наказано Кабміном: скоротити споживання промисловості на 30%, населення - 10%. Це ті заходи, які насилу, але дозволять пройти цей опалювальний сезон», - вважає Марунич.

Нагадаємо, за словами глави Міненерго Юрія Продана, Україна сподівається забезпечити 50% своїх потреб в імпортному природному газі за рахунок поставок з країн ЄС.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом