МВФ висунув Україні ще дві вимоги отримання чергового траншу, мова про який піде 29 серпня. Зокрема, Фонд хоче, щоб в Україні скасували введений не так давно мораторій на стягнення банками заставного майна, повідомляють «Вести».

Крім того, МВФ вимагає скасувати пільги для великих агрогосподарств по сплаті ПДВ. Цей пункт, нагадаємо, значився в запропонованих Кабміном змін до Податкового кодексу, але в підсумковій версії аграріїв пощадили.

Експерти кажуть, що якщо Україна піде на вимоги МВФ, то зміни торкнуться тільки великих аграріїв, які працюють на експорт. А таких в країні 10%.

«Вони давно і успішно працюють на експорт, і для них такі зміни не страшні. На них податковий тиск не збільшиться, а мова йде, скоріше, про перерозподіл фінансових потоків. Постраждати може кінцевий споживач - зростуть ціни, але на скільки - сказати важко, потрібні серйозні розрахунки», - каже економічний експерт Ярослав Жаліло.

А ось що стосується заставного майна, то це може торкнутися простих українців, які в умовах економічної кризи не можуть виплачувати кредити і можуть залишитися без закладених квартир.

«Тут потрібно уряду подумати. Наприклад, якщо у людини в заставі єдина квартира, в якій вона живе, то забирати її не можна. А якщо мова йде про великого спекулянта, або якщо ця квартира здається в оренду, то це інша справа», - вважає Жаліло.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

63
Теги