У Центральній виборчій комісії сподіваються, що Верховна Рада схвалить законопроект про зміни до чинного закону про вибори, внесений профільним комітетом.

«Ми сподіваємося, що він буде підтриманий усіма фракціями і депутатськими групами, оскільки предмету для політичних дискусій у ньому немає - тільки технічні зміни, необхідні для якісної підготовки виборів зі значним - близько 140 млн грн - скороченням витрат державного бюджету на їх фінансування», - заявив Охендовський в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Він нагадав, що позачергові парламентські вибори 26 жовтня можуть бути проведені за єдиним чинним Законом «Про вибори народних депутатів України» від 17 листопада 2011 року. Після виборчої кампанії 2012 року до нього були внесені зміни, засновані на рекомендаціях Венеціанської комісії та низки міжнародних місій зі спостереження за тими виборами.

«Залишаючи за дужками питання виборчої системи як питання політичної, а не юридичної доцільності, можна сказати, що з організаційної точки зору закон цілком придатний для підготовки і проведення чергових виборів депутатів», - констатував глава ЦВК.

Разом з тим він нагадав, що в законі виписані процедури виборчого процесу за термінами для чергових виборів, виборча кампанія яких становить 90 днів, у той час як позачергових виборів - 60 днів.

«Особливості підготовки і проведення позачергових виборів, виборчий процес яких на третину коротше і може тривати від 59 до 53 днів, на мій погляд, вимагають низки змін», - вважає голова ЦВК.

Насамперед це стосується термінів реєстрації кандидатів, створення окружних виборчих комісій і деяких інших виборчих процедур. Наприклад, реєстрація кандидатів у депутати на позачергових виборах починається з першого дня виборчого процесу і закінчується за 25 днів до дня голосування. А друк виборчих бюлетенів для голосування в загальнодержавному окрузі (партійні списки), і для кожного одномандатного округу - необхідно закінчити за сім днів до дня голосування. На весь процес друку - всього 17 днів.

При підготовці ж чергових виборів на це відводиться 46 днів. Для своєчасного виготовлення бюлетенів на позачергових виборах реєстрацію кандидатів необхідно закінчувати хоча б за 33 дні до дня голосування.

Також за чинним законом подання кандидатур до складу окружних комісій повинні бути внесені до ЦВК не пізніше ніж за 53 дні до дня голосування. При певних умовах перший же день виборчого процесу може збігтися з останнім днем цього строку, що, очевидно, неприпустимо з точки зору реалізації гарантованих законом прав політичних партій. З іншого боку, так задовго до дня голосування роботи в окружних комісій практично не буде - кандидатів вони не реєструють, а дільничні комісії створюються за 15 днів до дня голосування.

«Виплачувати ж звільненим членам окружних комісій та залученим фахівцям заробітну плату при цьому потрібно. Наблизивши момент створення окружних комісій до дня голосування, можна було б заощадити до 5 млн грн», - зазначив Охендовський.

За його словами, багато пропозиції ЦВК враховані в зареєстрованому у Верховній Раді 20 серпня законопроекті № 4531а, автором якого є голова профільного комітету парламенту - народний депутат Давид Жванія.

«ЦВК розраховує на швидкий розгляд цього законопроекту і вступ відповідного закону в силу», - зазначив він.

Як раніше повідомляв ForUm, 25 серпня Президент України Петро Порошенко достроково припинив повноваження Верховної Ради сьомого скликання, призначивши позачергові парламентські вибори на 26 жовтня 2014 року.

14 серпня народні депутати не дійшли згоди щодо внесення змін до виборчого законодавства, таким чином, перевибори до Верховної Ради будуть здійснюватися згідно з чинним законом про вибори.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом