Єдине досягнення Кабінету Міністрів під керівництвом Арсенія Яценюка - те, що він домовився з Міжнародним валютним фондом про співпрацю. Проте оплачувати це досягнення українці будуть з свого гаманця. Про це пишуть «Известия в Украине» в статті «Новий економічний курс: провали без досягнень».

«Нова влада за лічені тижні зробила те, чого попередня не могла кілька років - узгодила з заморськими банкірами всі умови та отримала перший транш кредиту. Втім, на першому транші справа поки й заглохла. Тим не менш свою частину зобов'язань Україна виконала. І завдяки цьому кожен українець може грамотно пояснити, чому уряд Азарова-Арбузова мав рацію, не погоджуючись звалювати на країну непідйомні для неї зобов'язання», - пише видання.

«У минулі роки багато говорилося про те, яке у нас непрофесійне керівництво НБУ. Мовляв, якби він відпустив гривню, то це призвело б до зменшення імпорту і зростання експорту. Тобто вирівняло б валютний баланс і забезпечило економічне зростання за рахунок зростання внутрішнього виробництва. Тепер кожен знає, що це був міф. Причому міф небезпечний для країни, яка практично нічого не виробляє, вся економіка якої просякнута доларом, і яка по вуха загрузла у валютних боргах. До відновлення виробництва і дедоларизації ні про який вільний курс не можна було й думати. Однак нова влада бездумно пішла на цей крок.

Результат не змусив себе довго чекати. Зовнішній борг України за півроку збільшився в 1,5 рази. Він вже досяг астрономічної суми в 821,8 млрд гривень, яку нашій країні не віддати ніколи. Ціни на основні продукти і товари зросли на 20%. На бензин і дизпаливо - на 50-60%», - підкреслює автор статті.

«При цьому потрібно розуміти, що у попередньої влади і влади нинішньої вихідні умови були абсолютно однакові - економічна та політична криза, брак валюти в країні, панічні очікування населення. Тим не менш у 2011-2013 роках Нацбанк успішно проводив політику дедоларизації економіки, оздоровлення банківської системи, боротьби з інфляцією, зменшення готівкового грошового обороту. А в 2014 році Нацбанк може лише розводити руками і кивати на МВФ», - підсумовує видання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

277