Продаж бензину в роздробі в липні впав на 25 % - до 212,5 тис. т порівняно з аналогічним періодом 2013 року.

Про це свідчать дані Державної служби статистики, зведені без урахування Криму і Севастополя. Це рекордне падіння за останні десять років. Реалізація дизельного палива знизилася за місяць на 14,4 % - до 151,9 тис. т.

Аналіз статистики за сім місяців показує, що торішня тенденція збереження попиту на дизель продовжилася. За січень-липень було продано у роздріб 1,5 млн т бензинів, що на 11 % менше відповідного показника 2013 р. Реалізація дизеля просіла тільки на 0,3 % - до 1,05 млн т, пише «Капітал».

Дороге паливо при низькій платоспроможності населення - основна причина зниження продажів, пояснює генеральний директор «Консалтингової компанії А-95» Сергій Куюн. «З початку року середня вартість бензину збільшилася з 11 грн до 16,2 грн», - уточнює він.

Свою роль зіграло скорочення споживання на сході у зв'язку з проведенням антитерористичної операції. За словами аналітика компанії UPECO Сергія Сіренка, під час активних бойових дій з 850 автозаправок в Донецькій і Луганській областях не працювало більше половини. Наприклад, через активні бойовї дії компанія «Паралель» (мережа, підконтрольна Рінату Ахметову) змушена призупинити роботу частини АЗК в містах Донецької та Луганської областей.

«Станом на 22 серпня зі 117 автозаправок не працюють 54,  45 з них розташовані в зоні АТО. Це призвело до того, що за сім місяців 2014 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року попит на бензин впав на 28 %, на дизельне паливо - на 7 %», - говорить генеральний директор компанії «Паралель» Олена Хилієнко.

По мірі встановлення українською армією контролю над містами деякі автозаправки відновлювали свою діяльність. «Залишилися працювати переважно місцеві оператори», - зазначив Сіренко.

Серед причин зниження продажів, на думку заступника директора науково-технічного центру «Психея» Геннадія Рябцева, - реалізація палива в обхід касового апарату, а також наявність бодяги. Згідно з оцінкою Куюна, на тіньовий ринок припадає близько 30 %. Переважно це стосується бензинів, тому що вони схильні до більшого податкового тиску. Сумарно з тонни бензину потрібно сплатити близько $ 500 податків (з них акциз - € 198), а з тонни дизеля - близько $ 250, зазначив Куюн.

За підсумками 2014 р. споживання палива скоротиться на 25 %, вважають опитані «Капіталом» експерти. За минулий рік, за даними Держстату (без урахування Криму і Севастополя), було реалізовано 4,89 млн т палива. Цінова політика операторів буде визначатися в першу чергу курсом гривні, оскільки 80 % палива завозиться з-за кордону, зазначив Рябцев. Однак цей фактор може нівелювати зниження вартості нафти і нафтопродуктів на європейському ринку, прогнозує заступник начальника відділу паливно-енергетичних ринків ДП «Держзовнішінформ» Олексій Шевцов. «Якщо курс буде на рівні 13,0-13,5 UAH / USD, то розрахована вартість імпортних нафтопродуктів у роздробі буде в діапазоні 16,1-16,6 грн за літр бензину А-95 і 15,5-16,0 грн за літр дизпалива», - підсумовує він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

131