Данія вирішила приєднатися до системи протиракетної оборони НАТО в Європі. Про це, як повідомляє газета Jyllands-Posten, заявив міністр оборони Королівства Микола Ваммен.

Рішення було прийняте в четвер, 21 серпня, на засіданні парламентської Комісії із зовнішньої політики Данії. Як підкреслив Ваммен, приєднання Данії до ПРО не пов'язане з конфліктом в Україні і не спрямоване проти Росії.

«Воно (рішення. - Ред.) прийняте для того, щоб захиститися від держав-ізгоїв, терористичних організацій і тих, хто має можливість завдати ракетного удару по Європі та Америці», - пояснив міністр.

Один або кілька фрегатів ВМС Данії після проведення техніко-економічного обґрунтування будуть оснащені радарами, які будуть включені в систему ПРО, повідомив Ваммен, підкресливши, що протиракетний щит є «головним пріоритетом» НАТО, пише Lenta.ru.

За оцінками газети, оснащення одного корабля таким радаром обійдеться в 400-500 млн крон (73-91 млн доларів).

Генсек НАТО Андерс фог Расмуссен, коментуючи рішення датської влади, висловив задоволення, зазначивши, що приєднання Данії до ПРО «зміцнить міць Альянсу».

Проти такого кроку виступили датські опозиційні партії - Соціалістична народна партія і Червоно-зелений альянс.

Згідно з чинними планами формування ЄвроПРО повинно завершитися до 2018 року. Влада Росії вважає, що розгортання системи протиракетної оборони в Європі становить загрозу національній безпеці. Зокрема, така система являє загрозу для російського ядерного щита і порушує паритет США і Росії в частині ядерних озброєнь.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25