Керівництво Національного банку України не знає, яким способом повернути показники курсу національної валюти хоча б до рівня місячної давності. Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

Регулятор зобов'язав експортерів продавати весь валютний виторг. Отриманими доларами або євро підприємствам дадуть покористуватися, як і раніше, 90 днів. Потім в будь-якому випадку доведеться міняти на гривні, зазначає канал.

Норма буде діяти протягом трьох місяців. Втім, йдеться в сюжеті, як показує практика, не факт, що цим обмежаться. Попередню вимогу продавати половину валюти продовжували не раз.

Фінансовий аналітик Марія Сальникова вважає, що Нацбанк готує собі страховку на випадок, якщо МВФ відмовиться виділити Україні новий транш.

«Якщо ми не отримаємо підтримки з боку МВФ, то у нас буде необхідність задіяти золотовалютні резерви для повернення коштів того ж МВФ, тому зараз міра підвищення обсягу продажів для експортерів, скажімо так, помірно підтримує, але навряд чи вона отримає значну підтримку гривні», - зазначила Сальникова.

Експерти вважають, що регулятор запізнився і його заходи вже не допоможуть - обов'язковий продаж всієї валюти потрібно було ввести значно раніше.

«Цей крок потрібно було робити за перших тенденцій на валютному ринку, коли відбувалася вже глибока динамічна девальвація гривні, тому що, коли ми довели курс з 8 до 13, це практично на рівні катастрофи для всіх об'єктів господарювання і населення теж», - каже голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Водночас постанова НБУ може трохи стабілізувати курс, вважає Сальникова. Однак про її зміцнення та повернення до показників, які були в часи Нацбанку Арбузова-Соркіна, говорити не доводиться.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

97