На осінь експерти прогнозують Україні долар по 20 грн, холод у квартирах і зростання безробіття. Про це пише «КП в Україні».

Як відзначає видання, за останні півроку девальвація гривні становила майже 60%.

«Такий стрибок курсу можна пояснити реакцією ринку на очікуване введення положення про те, що експортерів зобов'яжуть продавати всю виручку, - зазначив керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко. - Плюс ситуація на сході країни. Якщо територія, на якій ведуться воєнні дії, буде розширюватися, долар зробить крок далеко за позначку 14».

Ще більш песимістично налаштований аналітик компанії «Альпарі» Олександр Михайленко. За його словами, у разі ескалації військового конфлікту долар цілком може злетіти до 20 грн.

Крім того, посилаючись на дослідження, проведене компанією HeadHunter, газета повідомляє, що чверть українських компаній вже урізали своїм співробітникам зарплати і розмірковують над наступним кроком - масовими скороченнями.

«Першими під удар потраплять ті професійні сфери, де вже зараз активно проявляються кризові явища, - готельно-ресторанний бізнес, нерухомість та будівництво. Далі неприємні новини очікують співробітників сфери послуг, банківського сектора і транспортної галузі. Також без роботи залишаться багато співробітників так званих підтримуючих підрозділів - бухгалтери, ейчари, маркетологи», - пише видання.

Також газета зазначає: зима, що наближається, загрожує холодом в квартирах.

Експерти кажуть, що, попри всі зусилля уряду, запасів газу в Україні вистачить лише до кінця року. За словами співголови Фонду енергетичних стратегій Дмитра Марунича, раніше «крайнім терміном» був початок осені, але зараз ситуація змінилася.

«По-перше, промислове виробництво за підсумками липня впало на 20% і продовжує знижуватися. По-друге, практично вся країна сидить без гарячої води. І, нарешті, в липні Кабмін на 30% скоротив ліміти споживання газу промисловим підприємствам. Всі ці вжиті заходи пересунули «час Ч», але ненабагато», - сказав експерт.

Щоб наблизити енергетичну незалежність, минулого тижня вітчизняними чиновниками було зроблено чимало: і газ із Словаччини прокачали, і півмільярда гривень на переобладнання котелень виділили, і про збільшення власного видобутку на 2,5% відрапортували.

«Все це добре, але спрацює не раніше ніж через 5-7 років, - говорить незалежний енергетичний експерт Валентин Землянський. - Тому про успішну реалізацію цих заходів можна говорити тільки в комплексі з поставками з Росії, тож Україні доведеться сісти за стіл переговорів з «Газпромом».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

103