Міліція фіксує зростання кількості повідомлень про злочини в більшості регіонів.

Про це пише газета «Капітал».

У Міністерстві внутрішніх справ погіршення криміногенної ситуації пояснюють збільшеним навантаженням на роботу міліції через проведення антитерористичної операції (АТО) на сході країни.

Так, погіршення ситуації пов'язано не тільки з участю підрозділів МВС у бойових діях, але і з вимушеним переводом кадрів на Донбас з інших регіонів замість звільнених правоохоронців.

«Люди відволікаються від своїх основних місць роботи, але міліція робить все, щоб контролювати ситуацію. Тому звертаємося до громадськості з проханням сприяти охороні правопорядку», - розповів заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович.

Голова Профспілки атестованих працівників ОВС Анатолій Онищук пов'язує ускладнення і з кадровим дефіцитом, і з сезонним фактором. «У першу чергу це так звані літні гастролі злочинності. Але на місцях дійсно не вистачає людей, багато задіяні в зоні АТО», - підтвердив він.

На одий зафіксований злочин припадає дев'ять незареєстрованих, минулого року цей показник складав 1:2.

Згідно з оперативними даними, порівняно з минулим роком статистика зареєстрованих правопорушень практично не змінилася. Але колишній заступник міністра внутрішніх справ, народний депутат Геннадій Москаль (фракція партії «Батьківщина») повідомив, що ситуація порівняно з 2013 р. значно погіршилася. Він зазначив, що зростання деяких видів насильницьких злочинів, а також квартирних крадіжок становить п'ять-шість разів. Правда, при цьому зменшилася кількість випадків, пов'язаних з порушеннями з боку бізнесу.

«Після подій на сході країни зросла криміналізація суспільства. За моїми підрахунками, на один зафіксований злочин припадає дев'ять незареєстрованих, минулого роцку цей показник становив 1:2», - пояснив відсутність офіційного стрибка злочинності екс-начальник Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Михайло Корнієнко. На його думку, на рівень злочинності впливає і хвиля переселенців зі сходу країни і Криму, звідки переміщуються в Київ і центр України кримінальні елементи.

Москаль називає заяву МВС про причини зростання злочинів необ\рунтованою. За даними міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, на 17 серпня в зоні АТО було задіяно 10 тис. співробітників міністерства. Згідно з офіційними даними, їх загальна чисельність перевищує 300 тисяч. «Просто немає політичної волі жорстко навести порядок. Все списується на вплив бойових дій на сході, хоча сил у міліції достатньо. Лише невелика частина міліціонерів задіяні в АТО», - сказав Москаль.

Корнієнко вважає, що для стабілізації ситуації в Україні необхідно повернутися до ідеї громадських помічників МВС або муніципальної поліції. За його розрахунками, для Києва необхідно не менше 10 тис. громадських дружинників для забезпечення правопорядку. «Оперативні групи об'єктивно не встигають, тому для запобігання злочинів громадськості варто самостійно патрулювати місто і охороняти порядок», - сказав він.

За словами Величковича, на сьогодні відомство окремо не працює над створенням муніципальної поліції, формування такої структури розглядається в загальній концепції реформування МВС. Поки прогнози експертів щодо розвитку ситуації песимістичні. Москаль очікує подальшого зростання злочинності, чому сприятиме падіння рівня життя, погіршення економічної ситуації і тривання конфлікту на сході.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом