Російські вантажівки з гуманітарною допомогою для сходу України ще не перетинали кордону з Україною.

Про це сказав представник Міжнародного комітету Червоного Хреста Андре Лерш, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Станом на 21.30 жодна вантажівка не перетнула українсько-російський кордон», - сказав Лерш.

У свою чергу, як повідомили Forum'у в прес-службі Міністерства закордонних справ, Україна готова почати прикордонне та митне оформлення російської гуманітарної допомоги після підтвердження Міжнародного комітету Червоного Хреста про можливість доставити вантаж до місця призначення.

Так, у зв'язку з появою інформації про нібито перетин автомобілями з російським гуманітарним вантажем російсько-українського кордону МЗС повідомляє, що станом на вечір 20 серпня українські прикордонні і митні служби не здійснювали відповідних процедур щодо його оформлення.

«Українська сторона негайно почне відповідну роботу, як тільки отримає остаточне підтвердження від Міжнародного комітету Червоного Хреста про готовність доставити вантаж до місця призначення. Серед іншого, мова йде про те, що МКЧХ, який взяв на себе відповідальність за всі логістичні аспекти, в тому числі маршрут транспортування, зберігання та розподілу допомоги на території України, повинен отримати всі гарантії безпеки для персоналу та вантажу», - йдеться в повідомленні.

Такі гарантії Червоному Хресту повинні надати члени незаконних збройних формувань і Росія.

В Україні вважають необхідною синхронізацію з Червоним Хрестом всіх поставок допомоги для цивільного населення Луганської області, включаючи ту, що надається українською стороною у взаємодії з іншими державами і міжнародними організаціями.

Як повідомляв ForUm, увечері 20 серпня 16 «КамАЗів» зі складу гуманітарного конвою зайшли на територію пункту пропуску «Донецьк» (РФ).

Раніше РФ і МКЧХ досягли «розуміння готовності» до початку руху колони з гуманітарною допомогою.

Україна у свою чергу готова надати гарантії безпеки для російського конвою з гуманітарною допомогою на території, яка підконтрольна силам антитерористичної операції.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України закріпив новий порядок митного оформлення гуманітарних вантажів, що йдуть в Україну по лінії Червоного Хреста, Всесвітньої організації охорони здоров'я, ООН і НАТО, який буде діяти до моменту завершення антитерористичної операції у Луганській і Донецькій областях.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом