Зовнішньоторговельний оборот України цього року за підсумками семи місяців скоротився на 17%, до $64,8 млрд, пише на своїй сторінці в мережі Facebook екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко, посилаючись на наявні в його розпорядженні дані митної статистики.

За його словами, щоб повернути обсяги зовнішньої торгівлі як мінімум на колишні позиції, уряду необхідно допомогти бізнесу в освоєнні нових ринків за рахунок створення інституту економічного аташе, введення інституту уповноваженого економічного оператора, дерегуляції зовнішньоторговельної діяльності.

«Зовнішньоторговельний оборот України у цьому році за підсумками семи місяців скоротився на 17%, до $64,8 млрд. Хороша новина - баланс позитивний, експорт перевищив імпорт. Не набагато, всього на $2 млрд. (33,5 млрд. проти 31,2). Але це вже безперечний успіх для української економіки, яка довгі роки розглядалася виключно як импортоорієнтована», - пише екс-міністр.

Він зазначає, що покупцями української продукції, як і раніше, є Росія (20%), Туреччина (7%), Єгипет, Польща, Китай та Італія (по 5%). Імпортували товари в Україну в основному з Росії (25%), Китаю (10%), Німеччини (9%), Білорусі (8%), Польщі (6%) і США (4%).

При цьому частка експорту товарів до країн СНД склала 29%, імпорту - 4%, тоді як до країн ЄС - 33% і 37% відповідно. Клименко зазначає, що це хороші показники з точки зору переорієнтації української економіки на європейські ринки, тому що минулого року ситуація була фактично дзеркальна.

«Особисто я вважав і вважаю, що шлях взаємних санкцій у відносинах з Росією - це шлях в нікуди. Все-таки п'ята частина зовнішньої торгівлі, компенсувати такі втрати неймовірно складно. Що і демонструє падіння обороту. Необхідна деескалація конфлікту у всіх сенсах - як на фронті військовому, так і на економічному», - пише екс-міністр і додає, що «разом з тим означену тенденцію проникнення українського бізнесу на ринки ЄС слід, зрозуміло, підтримати та закріпити».

Уряд, на думку Клименка, зараз має докладати не подвійних, а потрійних зусиль, щоб повернути обсяги зовнішньої торгівлі хоча б на колишні позиції, роблячи ухил на зняття обмежень, що заважають зовнішньої торгівлі. «Експорт - життя економіки в глобалізованому світі. Втрачаються традиційні ринки? Необхідно освоювати нові! За допомогою держави, зрозуміло. Сам по собі бізнес експансію такого рівня не подужає». На думку екс-міністра доходів і зборів України, пріоритетними в цьому напрямі повинні бути три простих кроки, що можуть дати швидкий ефект - введення у складі дипломатичних місій інституту економічного аташе. В першу чергу - в тих країнах, які є давніми або перспективними зовнішньоторговельними партнерами України. У цьому екс-міністр бачить неоціненну допомогу підприємцям. Українським - у знайомстві з ринками інших країн і правильної презентації себе в цих країнах. Закордонним - навпаки, у знайомстві з Україною в якості об'єкта для інвестування. «Ми в Міндоходів вже вели переговори з МЗС про введення такої посади в семи країнах, які є нашими найбільшими торговими партнерами. Не встигли. Між тим це не вимагає величезних бюджетів, а віддача може бути колосальною», - зазначає екс-міністр.

Наступним кроком має бути, на думку екс-міністра, введення інституту уповноваженого економічного оператора. Підприємство з таким статусом отримує практично безперешкодний доступ на ринки ЄС. Клименко зазначає, що для цього потрібно тільки ухвалити відповідний закон, проект якого готовий ще з минулого року, та підписати відповідні угоди з країнами-партнерами. Раніше «заковика» була в тому, що у МС і ЄС були кардинально різні вимоги до інституту уповноваженого оператора. Але в світлі Угоди про асоціацію саме Україна могла б винести на міждержавний рівень питання про взаємне визнання та уніфікації стандартів в «потрійному» форматі.

Також, на його думку, важлива дерегуляція зовнішньоторговельної діяльності, на сьогодні занадто багато держструктур беруть участь у регламентуванні експортно-імпортних операцій. Митниця визначає митну вартість, Мінекономіки видає ліцензії, різноманітні і численні інспекції - дозволи. Вихід, на думку Клименка, один - автоматизація всіх процедур з «єдиним вікном», тобто один адміністратор від імені держави. І дистанційний контроль правильності поданої документації. Не кажучи вже про те, що такий підхід практично повністю знімає корупційні ризики.

«Упевнений, що тільки систематична, планомірна, наполеглива робота уряду в цьому напрямі поверне бізнесу віру в те, що в цій країні ще можна вести справи. Тоді і тільки тоді крива зовнішньоторговельного обороту знову піде вгору», - резюмує екс-міністр доходів і зборів України Клименко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом