Європейці хочуть, щоб у них було тепло, світло і щоб їх підприємства працювали. Про це Forum'у заявив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, коментуючи той факт, що ЄС закликає Україну і РФ не ставити під загрозу поставки газу в Європу, про що йдеться у висновках Ради ЄС з питань закордонних справ.

«Це принципова позиція ЄС щодо поставок російського газу через територію України. Європейці хочуть, щоб у них було тепло, світло, щоб працювали підприємства. І нічого нового в цей раз не прозвучало. І поставки не повинні бути зірвані», - заявив він.

Марунич не виключає можливості зриву поставок газу до ЄС у разі різкого похолодання.

«У теорії це можливо. Згадайте, наприклад, лютий 2012 року, коли Україна купувала газ, до сховищ було закачано дуже суттєві обсяги - більше 21 млрд кубів. І конфліктів між РФ і Україною не було. Але, якщо не помиляюся, в Україні було взимку мінус 25 градусів, у РФ - мінус 35 градусів, і в Італії - мінус 15 градусів, у Чехії - мінус 20 градусів. Тоді РФ давала максимум газу. Але неможливо просто так збільшити на 50% подачу газу. Україна тоді дала заявку на обсяг більший, ніж звичайно, і трохи відбирала. Європа теж давала велику заявку, але її ніхто не міг задовольнити. І в ЄС відчувалася нестача газу. Але якщо б я був прем'єром або міністром, теж зробив би вибір на користь українських споживачів», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

103