Україна намагається знайти способи з'ясувати, який саме вантаж під виглядом гуманітарної допомоги намагається ввезти на територію нашої держави Росія, і уникнути провокацій навколо нього.

Про це заявив заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий, повідомляє прес-служба Глави держави.

За словами Чалого, з цією метою українській стороні вдалося направити представників прикордонної служби спільно з представниками ОБСЄ на російські пункти пропуску.

«Вже сьогодні українські прикордонники можуть перевірити те, що буде завозитися через пункти пропуску. Під тиском міжнародного співтовариства вдалося цього досягти»,— сказав Чалий.

Таким чином, як тільки російською стороною будуть виконані всі умови щодо ввезення цього вантажу, українські прикордонники зможуть здійснити його огляд, зазначив заступник глави АП.

«Зараз є можливість чітко подивитися — що заходить. Бойові машини, зброю ми не допустимо»,— підкреслив він.

Вже після того, як вантаж буде передано під егіду Червоного Хреста і він зможе перетнути кордон, відповідальність за нього буде на іншій стороні.

«Коли вони заходять на територію, контрольовану НЗФ, там за безпеку ми не відповідаємо. Там за безпеку відповідають ті, хто, власне, і призвів до гуманітарної проблеми, і велику частину відповідальності несе і російська сторона»,— сказав заступник глави АП.

Водночас Чалий зауважив, що Червоний Хрест досі не отримав специфікацію на так звану гуманітарну допомогу від Російської Федерації.

Відповідаючи на питання щодо того, чи можливе припинення вогню на час завезення гуманітарного вантажу на території, які контролюються членами НЗФ, Чалий зазначив, що така ситуація можлива лише в разі створення відповідних умов та дотримання домовленостей усіма сторонами.

Він також підкреслив, що Україна не завдає ніяких ударів по лінії проходження так званого російського конвою і не відповідатиме на провокації східного сусіда.

«Нехай ніхто цього не чекає. Якщо ж, не дай Бог, з гуманітарною допомогою, що щось станеться — це буде точно провокація, мета якої зрозуміла»,— сказав він, зазначивши, що поки що ситуація під контролем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом