Населення Києва вперше за багато років подолало планку від загального позитивного сприйняття дійсності в бік негативного. Про це, як повідомляє кореспондент ForUmу, заявив соціолог компанії «Research & Branding Group» Євген Копатько.

«Ще в травні 2014 року своїм життям було задоволено 68 відсотків киян. За опитуваннями серпня цей показник не перевищує 42 відсотки», - повідомив експерт.

На його думку, чинників, що спонукають мешканців столиці менш оптимістично дивитися в майбутнє, кілька: це і підвищення тарифів на комунальні послуги, і зростання цін, і знецінення гривні, і воєнні дії на сході країни. Крім того, позначається невідповідність очікувань і реалій від останніх виборів.

«Втім, останній чинник - звичайне явище після виборів. Люди завжди хочуть все й відразу. Разом із тим рейтинг новообраного Президента Петра Порошенка залишається серед киян дуже високим досі», - вважає Копатько.

Змінилися не лише настрої мешканців столиці, але й їхні потреби. Так, за словами експерта, цього року майже чверть киян взагалі не планувала використати літні відпустки, натомість серед них зростає занепокоєння зростанням цін на продукти харчування та товари першої необхідності.

«Не можна сказати, що кияни впадають у стан песимізму та депресії, однак дані соціологічних досліджень відображають факт: не лише столичні мешканці, але й значна частина населення всієї України два останні десятиліття проживають у стані перманентного стресу. Це свідчить про високу «життєстійкість» населення країни, але вважати подібний стан справ нормальним також не можна», - резюмував експерт.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

307