Запровадження Україною санкцій щодо Росії може обернутися ударом для українських суднобудівних підприємств та низки інших вітчизняних галузей. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив народний депутат України Володимир Сальдо.

«Звичайно, це викличе відповідну реакцію Росії. І ці дії вже почалися і з боку РФ. Де-факто, вони є все одно», - сказав він.

Він пояснив, що на вчорашньому засіданні Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє регулювати можливість держави запроваджувати санкції.

«Але ви маєте рацію, швидше за все, цей закон дасть можливість запровадити Кабміну санкції стосовно якихось російських компаній. І, звісно, вони можуть зачепити інтереси економічної кооперації, яка була раніше. Припустимо, суднобудування, якщо говорити щодо Херсона. Цілком ймовірно, що відповідні дії можуть відбутися з боку РФ. Вони можуть припинити коопераційну співпрацю щодо суднобудування. А це недостатньо ефективно позначиться на роботі наших суднобудівних підприємств», - підкреслив він.

На його думку, перш ніж вирішити запроваджувати чи не запроваджувати санкції, Кабмін зобов'язаний прорахувати, показати, якою буде шкода, в першу чергу для нас.

Він також додав, що переорієнтувати українську продукцію на інші ринки буде досить проблематично.

«Звичайно, переорієнтуватися буде дуже складно. Куди подіти продукцію, наприклад, херсонських аграріїв? Ось зараз помідори, баштанні. Кавун і нині загалом постачається в Крим, Білорусь, РФ. Тому дівати їх нікуди. Тому що Україна такий обсяг не споживає. Доведеться згортати виробництво. Відповідно, шукати нові ринки збуту. Наприклад, для цих культур дуже складно їх знайти. Вони зайняті. Припустимо, якщо це європейський ринок, то там давно присутні турецькі кавуни, а також з ОАЕ. Наші, якщо й візьмуть, то в дуже невеликій кількості», - звернув увагу Сальдо.

Те ж саме, за його словами, можна сказати щодо вин.

«Тому що наші вина в Європу ніколи не йшли. Вони здебільшого закуповувалися Росією. Зараз винороби, виноградарі будуть змушені згортати виробництво. Вчора розмовляв з ними і, якщо минулого року винний матеріал купували по 3,5 грн, то цього заводи, які роблять винні матеріали, виноград навіть по 2 грн не хочуть брати. Тобто, він пропаде. Це все через звуження ринків», - пояснив нардеп.

«Потім, продукція машинобудування, металургії. Основних таких базових галузей України. Їх взагалі дівати нікуди буде. Вони, звичайно, йшли в інші країни, але більша частина йшла саме на російський ринок», - підсумував він.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

83