Прокуратурою Донецької області організовані перевірки додержання прав громадян, які вимушені тимчасово переселитися з територій, на яких проводиться антитерористична операція, повідомили Forum'у в прес-службі обласної прокуратури.

За результатами перевірок органами прокуратури встановлені численні порушення прав і свобод переселенців із зони АТО.

Так, у Красноармійську, в транзитному пункту зустрічі для осіб з Донецької та Луганської областей, встановлені грубі порушення вимог законів про санітарний захист населення. Зокрема, в пункті, який розташований на території стадіону школи, немає правовстановлюючих документів про воду і продукти, немає медичних книжок у осіб, які відповідають за харчування, не дотримані норми дезінфекційного режиму. До того ж Красноармійська санітарно-епідеміологічна служба провела перевірку тільки після втручання органів прокуратури.

У Селидовому виявлені факти порушень з боку посадових осіб міськради, які навіть не спромоглися відповісти на звернення осіб, які вимушено виїхали з території проведення АТО, про отримання соціальної і матеріальної допомоги. Крім того, перевірка показала, що місцеві органи влади вживають недостатньо заходів для розселення та надання тимчасового місця проживання переселенцям. Так, питання розселення вимушених переселенців вирішується переважно за рахунок городян, які добровільно надають власні приміщення для платної або безкоштовної оренди.

Далі, посадові особи Маріупольської міськради фактично відмовили у наданні тимчасових приміщень шести сім'ям переселенців, а в окремих випадках службовці міськради не роз'яснювали переселенцям порядок отримання житла у разі знищення їхнього будинку або квартири під час проведення АТО. Також виконком Маріупольської міськради навіть не ініціював розгляд можливості використання коштів резервного фонду місцевого бюджету для допомоги переселенцям, що суперечить ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування», ст. 24 Бюджетного кодексу України та Порядку використання коштів резервного фонду бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 415 від 29.03.2002 року.

Загалом за результатами проведених перевірок внесено 14 актів прокурорського реагування на усунення цих порушень з боку органів місцевого самоврядування та контролюючих органів.

Як раніше повідомляв ForUm, із зони проведення АТО та Криму в інші регіони України переселилося 105 тис. 688 людей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом