Представники нової влади зіткнулися з усіма тими проблемами, які вони вважали надуманими в період свого перебування в опозиції, і не змогли повною мірою скористатися напрацюваннями своїх попередників. Про це в авторській колонці для Inpress.ua пише політолог Дмитро Джангіров.

На його думку, як би сором'язливо не замовчувався цей факт, але й прем'єр Арсеній Яценюк, і президент Петро Порошенко ставили свої підписи під документом, складеним колишнім першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим (зрозуміло, у співавторстві з європейськими чиновниками), схваленим екс-президентом Віктором Януковичем і вже парафованим.

Таким чином, зазначає Джангіров, щодо умов Угоди про асоціацію у нинішньої влади претензій до попередників немає. У чому ж тоді їх претензія?

«Умовно кажучи - у відсутності політичної волі. Нерідко згадують діалог Ангели Меркель та Віктора Януковича, в якому він скаржився, що він стикається з безпрецедентним тиском Росії. Але ж новообраний президент начебто не перебуває під тиском Росії. У чому ж проблема?» — запитує експерт.

Проблема в тому, стверджує Джангіров, що тепер фактор Росії настійно просить врахувати Ангела Меркель. І Порошенко нічого іншого не лишається, і нема кому поскаржитися. Хоча можна згадати про те, що Молдова і Грузія вже ратифікували Асоціацію з ЄС (2 і 17 липня відповідно). Очевидно, у них вистачило політичної волі.

«У нас Яценюк отримав у спадок від Арбузова готовий текст Угоди про асоціацію. Президент Петро Порошенко отримав у спадок від Віктора Януковича дефіцит політичної волі для ратифікації документа без оглядки на Ангелу Меркель і Володимира Путіна. Реально нічого не змінилося з приходом “євро інтеграторів”», — підкреслює Джангіров.

Нагадаємо, 27 червня президент Петро Порошенко підписав з президентом Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм і президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу Угоду про асоціацію. Однак документ досі не ратифікований українським парламентом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом