Україна, другий за розміром виробник вугілля в Європі, може скоротити експорт вугілля через дефіцит палива всередині країни після падіння видобутку і зупинки залізниці в регіонах воєнних дій, передають ЗМІ з посиланням на представника Профспілки гірників України.

Україна, енергетика якої більш ніж на 40% залежна від вугілля, може зупинити електростанції після оголошення в середу про можливий надзвичайний стан в паливно-енергетичному секторі.

«Питання (про обмеження експорту) обговорювалося Кабінетом міністрів України як один з варіантів вирішення проблеми з дефіцитом палива, що виник унаслідок воєнних дій»,— сказав голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Видобуток вугілля в Україні в липні впав на 22% у річному порівнянні, до 5,58 млн тонн, за даними Профспілки гірників України.

«Введення надзвичайного стану в ПЕК дозволить зупиняти непріоритетні теплові електростанції (ТЕС) заради завантаження інших ТЕС»,— сказав керуючий директор компанії «Енергетичні ресурси України» Андрій Фаворов, повідомляє «FINANCE.UA».

Станом на початок цього тижня через бої видобуток було зупинено більш ніж на половині шахт України — на 58 115, частина шахт затоплені, сказав голова Профспілки гірників, пославшись на дані міністерства енергетики. «Шахти працюють хаотично: припиняють або відновлюють видобуток в залежності від постачання електроенергією і близькості воєнних дій»,— сказав Волинець.

Близько 80% шахт розташовано на сході країни, в Луганській і Донецькій областях, де зараз ведуться воєнні дії. Донецька залізниця повністю зупинила перевезення в Луганській області, а також частину перегонів у Донецькій області.

Найбільший виробник вугілля та електроенергії в Україні — компанія ДТЕК найбагатшого бізнесмена країни Ріната Ахметова відмовилася від коментарів. Трейдер, що працює з компанією, сказав, що на ряді українських ТЕС запасів вугілля залишилося на 16 днів.

Україна, нетто експортер енергетичного вугілля, може почати його імпортувати, сказав Фаворов з «Енергетичних ресурсів України». «Зараз буде посилено імпорт вугілля з Польщі, Росії, Індонезії, ПАР, Колумбії та інших країн, питання в ціні»,— пояснив він.

«Головні труднощі з транспортуванням вугілля. Навіть якщо імпортувати вугілля, то незрозуміло, як його доставляти на електростанції»,— сказав аналітик київської інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква.

Через труднощі з постачанням паливом зі зниженим навантаженням працюють Луганська, Вуглегірська та Кураховська ТЕС, запаси вугілля на складах яких вичерпуться, сказав голова Профспілки гірників. Слов'янська ТЕС не працює після потрапляння в неї снаряда.

Військовий конфлікт на сході, в серці металургійної промисловості України, вже призвів до зупинок металургійних заводів. Україна забезпечує електропостачання анексованого Росією Криму на 90%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом