У зв'язку з низкою чинників ринок авіаперевезень України за І півріччя 2014 року скоротився майже вдвічі. Про це пише «Кореспондент».

Видання зазначає, що галузь втратила частину пасажиропотоку у зв'язку з анексією Криму і закриттям аеропортів у Донецьку та Луганську.

Заступник директора департаменту продажів онлайн-агентства tickets.ua зазначив, що пасажиропотік по цих містах історично становив близько 20% від авіаційного трафіку України. «Тепер можна сказати, що його не стало. І це якщо оцінювати прямі втрати від закритих аеропортів і анексованого Криму. Насправді ж скорочення пасажиропотоку в Україні істотно вище — близько 50%»,— заявив він.

Крім втрати окремих напрямків, експерти називають безліч інших причин, що призвели до скорочення пасажиропотоку в Україні.

«По-перше, помітно вплинули на попит політичні події в країні. Через зниження ділової активності в Україну стало літати набагато менше бізнес-пасажирів. По-друге, обстановка в країні вдарила по туристичному ринку, що призвело до зниження потреби в чартерних рейсах. По-третє, коливання курсів валют і збереження заробітної плати на колишньому рівні не могли не позначитися на платоспроможності наших громадян, що також зменшило обсяги продажу квитків»,— перераховує причини експерт Центру транспортних стратегій Максим Арсланов.

Посилило ситуацію, за словами гравців ринку, і збільшення вартості авіаквитків. У зв'язку з девальвацією гривні ціни на квитки більшості авіакомпаній зросли, за різними даними, на 20–45%.

Крім того, бойові дії на сході вдарили по обсягам транзитного пасажиропотоку через Україну. Все більше пасажирів, які добиралися до місць призначення з пересадкою в Києві, тепер вибирають альтернативні маршрути, підкреслює видання.

«Добити ринок, за словами операторів, може спонтанно виникле бажання Державіаслужби змінити правила видачі дозволів українським авіакомпаніям на маршрути»,— зазначають журналісти.

У разі ухвалення цього документа авіакомпаніям, щоб вийти на міжнародні регулярні рейси, потрібно буде не менше року виконувати міжнародні чартери (мінімум за трьома напрямами). А для доступу до міжнародних чартерів не менше року здійснювати внутрішні регулярні рейси (мінімум за трьома маршрутами).

«Оператори й експерти авіаринку стверджують, що прийняття нових правил вигідно тільки однієї компанії — “Міжнародним авіалініям України” (за даними ЗМІ, в 2013 році її основним власником став Ігор Коломойський, власник групи “Приват” і губернатор Дніпропетровської області). Саме вона є сьогодні одним з основних гравців на ринку чартерних перевезень, а також виконує рейси в межах України. Якщо наказ приймуть, то дрібні гравці можуть просто піти з ринку, оскільки їм доведеться два роки працювати собі на збиток»,— пише видання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

65