Уряд Арсенія Яценюка перебуває при владі трохи більше п'яти місяців, але помітних досягнень Кабінет Міністрів показати не зміг і мало не пішов у небуття.

Про це пише В'ячеслав Старейченко в редакційній статті «Известий».

Автор зазначає: Кабмін практично повністю провалив власну не дуже амбітну програму. І вже тим більше нічим пишатися нинішньому прем'єру, якщо порівняти його роботу уряду і попереднього складу Кабміну.

Опублікована наприкінці лютого програма роботи Кабінету Міністрів була короткою і передбачала розв’язання 23 завдань, зазначає автор. Але навіть з цього не такого вже вражаючого списку вдалося виконати лише чотири пункти, все інше було з тріском провалено, пишуть «Известия».

Одне з основних завдань звучало так: «Відновлення програми співпраці і виконання всіх умов, необхідних для отримання допомоги від МВФ і ЄС».

Уряду дійсно вдалося домовитися з МВФ про надання кредиту на $17 млрд, про виділення допомоги повідомив і Євросоюз.

Але, підкреслює автор, у цього завдання була своя ціна. Угода передбачає, що ці $17 млрд будуть видані не відразу, а частинами. Перша порція надійшла негайно - $3,2 млрд було перераховано вже у травні. Решту грошей МВФ пообіцяв перераховувати за умови, що український уряд здійснюватиме певні реформи, які, по ідеї, мають врятувати економіку країни.

В результаті, з 1 травня подорожчав газ для населення в середньому більш ніж у півтора разу. З 1 червня на 10-40% для різних категорій населення зросла вартість і електрики. З 1 липня різко підскочили ціни на комунальні послуги. Так, у середньому по країні водопостачання стало дорожчим на 84%, послуги каналізації - на 93%. Аналогічно зросте і вартість опалення восени. Виконання цього завдання створює нові ризики для країни. Україна швидко набирає боргів - всього за три місяці держборг зріс мінімум на $5,7 млрд.

Наразі інші країни допомагають Україні, але потрібно пам'ятати, що ці гроші рано чи пізно доведеться віддавати. А хто і як це робитиме? - цікавиться автор статті.

У статті йдеться про ще два «досягнення» уряду. Перше: проведення президентських виборів. Друге - підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Насправді представники нової влади лише поставили підписи під готовим документом, який було складено та погоджено їхніми попередниками.

«Всі підготовчі роботи - ухвалення пакета законів на вимогу ЄС, торг з Європою щодо термінів та умов втілення договорів, розробка компенсаційних заходів - все це було зроблено фінансово-економічним блоком уряду під керівництвом першого віце-прем'єра Сергія Арбузова ще минулого року», - підкреслює автор.

Повністю готова угода могла бути підписана ще в листопаді минулого року, але, як відомо, тодішній президент Віктор Янукович вирішив цього не робити. За нього це зробили вже Порошенко і Яценюк: «Маючи підписану угоду, уряд, який пишається своєю «орієнтацією на Європу», мав би негайно почати її втілювати, але цього не відбувається. Текст договору навіть не переданий на ратифікацію у Верховну Раду, хоча парламенти декількох європейських країн уже встигли провести аналогічну процедуру».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

637