Рейдерські захоплення, які спостерігаються в Києві, обумовлені безкарністю.

Таку думку в коментарі кореспондентові ForUm'у висловив народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Адам Мартинюк.

Він зазначив, що сьогодні народ «що хоче, те і робить».

«І тому, на жаль, я вважаю, що це тільки перші квіточки того, що може на нас чекати надалі, якщо буде такий розгул: що хочу, те і роблю»,— зазначив Мартинюк.

«Зараз досить легко (організувати.—- Ред.) якусь провокацію, захопити будь-яке підприємство, захопити, що хочеш, якщо є кошти. Людей, що бажають взяти в цьому участь і заробити, на жаль, досить багато. Правоохоронна система не діє. Свавілля може закінчитися досить негативно для держави»,— наголосив нардеп.

На уточнювальне запитання щодо того, чим викликані такі настрої, Мартинюк зазначив: «З одного боку, тим, що народу завжди приємно робити те, що він хоче... Зараз всі хочуть всіх контролювати, аби лиш не їх контролювали. Це таке, з одного боку, бажання показати, що ось народ все вирішує. А з іншого боку, це те, що було приховано, коли влада більш або менш контролювала ті чи інші ситуації. Тобто це боротьба за перерозподіл сфер економічного впливу. Одні борються з іншими, використовуючи цю так звану самооборону та інших. Це просто переділ вже накраденого»,— зазначив він.

На його думку, боротися з цим явищем складно, оскільки за 20-річний період існування України ми не створили держави, яка б жорстко дотримувався закону».

«На жаль, держава цілком порушує закони»,— додав він.

«Ось вам свіжий приклад. Згідно з Конституцією, сьогодні можна затримувати тільки на 72 години. У вівторок ВРУ ухвалила, що можна на 30 днів. Ніби в зоні АТО. Але завтра скажуть, що і тут АТО. Так би мовити, під маркою АТО (затримають.— Ред.) — кого завгодно тощо»,— обурився Мартинюк.

Він зазначив, що поки буде спостерігатися недотримання законодавства, «ми й далі будемо стикатися з подібними явищами».

«Тому що кожен буде вирішувати свої особисті, приватні справи, нехтуючи законодавством»,— підсумував нардеп.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

61