Антимонопольний комітет України має надати докази незаконних дій низки мереж АЗС у суді.

Про це кореспондентові Forum'у повідомив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Розмов було багато з боку АМКУ, але необхідно надати докази в суді. Без доказів це поки голослівні звинувачення. Щоправда, стосовно не конкретних мереж, а всіх трейдерів. Мережі, до яких пред'являють претензії, в одному з регіонів мають велику частку продажів, тому можуть узгоджувати ціни. Але ціни мереж Коломойського зазвичай були нижчими від ринкових. На це були свої причини. Інше питання, як вони могли їх забезпечити. Там також усе було не так гарно і просто, але суть претензій не в цьому», - сказав Марунич.

У зв'язку з цим, на думку експерта, виникають питання до заангажованості АМКУ.

«Йде протистояння фінансово-промислових груп», - додав він.

На уточнююче запитання, чи було припинення 23 липня окремими суб'єктами господарювання реалізації нафтопродуктів за готівку на АЗС, що працюють під брендами «Укрнафта», «Авіас», «ANP» та низки інших суб'єктів, які реалізують паливо українського виробництва, Марунич відповів: «Так, це дійсно було. Тоді Філатов списував це на інвентаризацію і казав, що це тимчасово. Думаю, таким чином, інша фінансово-промислова група передає Коломойському вітання. Якщо говорити змістовно, то одноденна зупинка декількох мереж не могла сильно вплинути на цінову політику ринку бензину. АМКУ використовується як важіль міжкланових воєн. Комітет ризикує програти, адже власники мереж принесуть якусь довідку про інвентаризацію. А яким законом це заборонено? Тоді заправки були закриті на дві-три доби. Це дуже схоже на шантаж уряду, але довести це буде важко. Це зустрічне вітання Коломойському. Мабуть, він комусь намагався щось довести».

Нагадаємо, що Антимонопольний комітет України порушив справу проти мереж АЗС «Укрнафта», «ANP» і «Авіас» та інших суб'єктів господарювання.

«На виконання доручення в.о. голови Комітету від 25 липня 2014 року територіальні відділення Комітету перевірили правомірність одночасного припинення 23 липня окремими суб'єктами господарювання реалізації нафтопродуктів за готівку на АЗС, що працюють під брендами «Укрнафта», «Авіас», «ANP» та низки інших суб'єктів, які реалізують паливо українського виробництва», - повідомив державний уповноважений АМКУ Михайло Русинський.

Він також повідомив, що за результатами проведеної роботи порушено справу за ознаками антиконкурентних узгоджених дій і надані 12 суб'єктам господарювання обов'язкові для розгляду рекомендації

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50