Рейдерські захоплення, які останнім часом спостерігаються в Києві, - постмайданівський синдром. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби із організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль.

«Сьогодні вже ніхто не ходить у міліцію, господарські суди - це дуже дорого. Беруть сотню з Майдану і йдуть захоплюють, що хочуть у Києві», - обурився Москаль.

Те, що відбувається сьогодні в столиці, він назвав затяжним постмайданівським синдромом.

«Це постмайданівський синдром. Він дуже довго триває. Влада чомусь вітала захоплення будинків і квартир чиновників. Хоча у нас конфіскація майна відбувається тільки за рішенням суду. Приватна власність охороняється законом, і ніхто не може увійти без санкцій прокурора до вашої квартири. Вивозили меблі. Ви ж знаєте, що всі квартири розграбовані. Мала була би прокуратура накласти арешт, взяти це під охорону», - сказав нардеп.

На його думку, навіть якщо сьогодні ухвалити законопроект про заочне засудження, то після рішення суду про конфіскацію майна там уже нічого буде вилучати.

«Що конфісковувати? Голі стіни. Нічого немає», - підкреслив він.

«Вони там мешкають у цих квартирах, уже поїли все, що тільки можна», - додав нардеп.

На його думку, той самий синдром присутній сьогодні і в зоні АТО.

«Одні воюють, а інші грабують. Це вже не секрет. Я щодня дивлюся зведення. У тих містах, які вже звільнені нашими, раптом починають сипатися заяви. У камуфляжі, з балаклавами зайшли, все винесли. Це компрометує саму ідею. Одні воюють, умирають - інші ночами ходять, виносять все, що можуть», - наголосив Москаль.

За його словами, тільки у Луганській області можна нарахувати близько 216 подібних фактів.

«Влада мала б це припиняти. Так, колись Жуков і Сталін дали три дні на розкрадання Берліна. Три дні перемоги. Але потім за мародерство на четвертий день розстрілювали. У нас чомусь це владою не припиняється. Не розумію цього. Це завдає тільки шкоди», - підсумував народний депутат.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом